Málnamisu

malnamisu

 

A tiramisu valószínűleg a világ legkedveltebb olasz desszert, mely az egész világon népszerű lett. Általában az alábbiakból készül: babapiskóta, feketekávé, mascarpone sajt, tejszín, cukor, marsala bor és kakaópor. A tirami sù olasz kifejezés, jelentése „dobj fel”, ami a két koffeintartalmú összetevőre utal: a presszókávéra és a kakaóra

Mivel ekkora „világhírnévre” tett szert, azt gondolnánk, hogy ez egy igazi régi, hagyományos desszert, de az eredetéről többféle, ellentmondásos történet kering.

Az egyik szerint a leghosszabb ideig uralkodó toszkán nagyherceg, Cosimo III de’ Medici, valamikor 1700-as évek elején Siena városába látogatott és a helyiek egy édes desszertet készítettek neki. A nagyherceg el volt ragadtatva ettől, melynek az első neve, la zuppa del duca (a herceg levese, mártása) volt. Cosimo a receptet magával vitte Firenzébe, ahol aztán később már zuppa inglese (angol leves) lett a neve, mivel az ott élő angolok körében igen népszerűvé vált. Ez akkor még egy borba áztatott piskóta volt, sárgakrémmel a tetején.

Egy merőben más legenda szerint a kurtizánoknak köszönhetjük ezt a desszertet, akik szeretőik számára készítették, mivel minden összetevője energiadús afrodiziákum, így jobban tudtak teljesíteni.

Valóban nem ez a legkönnyedebb desszert, már ami a kalóriatartalmát illeti, de a habossága, krémessége miatt mégis nyárra is tökéletes édesség.

Az alábbi nyalánkságot a tiramisu ihlette, de természetesen csak távoli rokonságban áll vele. A málna és a citrom miatt kellemes, frissítő és könnyed krémes desszertet kapunk.

 

Hozzávalók – Málnamisu:

Krémhez:

40 dkg málna

20 dkg fehér csokoládé

25 dkg mascarpone

2 dl habtejszín

3 evőkanál cukor

Sziruphoz:

10 dkg cukor

3 dl meleg víz

1 citrom kifacsart leve és lereszelt héja

Összeállításhoz:

20 dkg málna

35 db babapiskóta

 

Elkészítés – Málnamisu:

A krémhez villával összetörjük a málnát.

A fehér csokit gőz fölött megolvasztjuk.

A habtejszínt keményre verjük.

Kézi robotgéppel összekeverjük a mascarponét az olvadt csokival és a cukorral, majd az egészet hozzáadjuk a tejszínhabhoz.

A végén az összetört málnát is belekeverjük a csokis tejszínes habba.

A szirup hozzávalóit jól elkeverjük.

A babapiskótát a szirupba forgatjuk – néhány másodperc elegendő, hogy megszívja magát.

Egy nagy tálba vagy poharakba rétegezzük a babapiskótát, krémet és málnát.

Hűtőbe tesszük 5-6 órára vagy akár egy teljes éjszakára.

 

 

Szereted a málnát? Még több málnás receptért katt ide!

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!

 

malnamisu