Málnamisu
A tiramisu valószínűleg a világ legkedveltebb olasz desszert, mely az egész világon népszerű lett. Általában az alábbiakból készül: babapiskóta, feketekávé, mascarpone sajt, tejszín, cukor, marsala bor és kakaópor. A tirami sù olasz kifejezés, jelentése „dobj fel”, ami a két koffeintartalmú összetevőre utal: a presszókávéra és a kakaóra
Mivel ekkora „világhírnévre” tett szert, azt gondolnánk, hogy ez egy igazi régi, hagyományos desszert, de az eredetéről többféle, ellentmondásos történet kering.
Az egyik szerint a leghosszabb ideig uralkodó toszkán nagyherceg, Cosimo III de’ Medici, valamikor 1700-as évek elején Siena városába látogatott és a helyiek egy édes desszertet készítettek neki. A nagyherceg el volt ragadtatva ettől, melynek az első neve, la zuppa del duca (a herceg levese, mártása) volt. Cosimo a receptet magával vitte Firenzébe, ahol aztán később már zuppa inglese (angol leves) lett a neve, mivel az ott élő angolok körében igen népszerűvé vált. Ez akkor még egy borba áztatott piskóta volt, sárgakrémmel a tetején.
Egy merőben más legenda szerint a kurtizánoknak köszönhetjük ezt a desszertet, akik szeretőik számára készítették, mivel minden összetevője energiadús afrodiziákum, így jobban tudtak teljesíteni.
Valóban nem ez a legkönnyedebb desszert, már ami a kalóriatartalmát illeti, de a habossága, krémessége miatt mégis nyárra is tökéletes édesség.
Az alábbi nyalánkságot a tiramisu ihlette, de természetesen csak távoli rokonságban áll vele. A málna és a citrom miatt kellemes, frissítő és könnyed krémes desszertet kapunk.
Hozzávalók – Málnamisu:
Krémhez:
40 dkg málna
20 dkg fehér csokoládé
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
3 evőkanál cukor
Sziruphoz:
10 dkg cukor
3 dl meleg víz
1 citrom kifacsart leve és lereszelt héja
Összeállításhoz:
20 dkg málna
35 db babapiskóta
Elkészítés – Málnamisu:
A krémhez villával összetörjük a málnát.
A fehér csokit gőz fölött megolvasztjuk.
A habtejszínt keményre verjük.
Kézi robotgéppel összekeverjük a mascarponét az olvadt csokival és a cukorral, majd az egészet hozzáadjuk a tejszínhabhoz.
A végén az összetört málnát is belekeverjük a csokis tejszínes habba.
A szirup hozzávalóit jól elkeverjük.
A babapiskótát a szirupba forgatjuk – néhány másodperc elegendő, hogy megszívja magát.
Egy nagy tálba vagy poharakba rétegezzük a babapiskótát, krémet és málnát.
Hűtőbe tesszük 5-6 órára vagy akár egy teljes éjszakára.
Szereted a málnát? Még több málnás receptért katt ide!
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!