Mogyorókrémes-banános lepény

mogyorokremes bananos lepeny

 

Pár perc alatt elkészíthető, egyszerű és talán mindenkinek bejövős sütemény, ami a készítés gyorsaságával egyenes arányú gyorsasággal el is fogy.

 

Én szerencsésnek mondhatom magam. Amikor én voltam gyerek, még nem lehetett csak úgy külföldre utazgatni, mint manapság, a szüleim a lehetőségekhez képest viszont sokszor vittek minket. Persze csak a környező országokba, autóval, Csehszlovákiába, Ausztriába vagy az NDK-ba. Az egyik ilyen német úton a tesóm még csak Anyu pocakjában volt, én meg 2 év alatt. Szüleim egyik nap autóztak már egy csomót és nem találtak kempinget. Aztán azt mondták, hogy a legközelebbi lejárónál lemennek az autópályáról és lesz, ami lesz, a következő településen fogunk éjszakázni. Kemping ott sem volt, viszont a városka szélén volt egy patakpart és ott elkezdték felverni a sátrat. Észrevették ezt a patak mellett lakók és beinvitáltak minket az udvarukba, hogy inkább ott sátorozzunk. Ebből barátság lett, ők is jó párszor jártak Magyarországon nálunk és mi is náluk Németországban, Hermsdorfban.

 

A hosszú bevezető után: náluk, a német ismerősöknél láttam és ettem először mogyorókrémet, amit mi egyébként csokikrémnek neveztünk. Kenyérre kenve, reggelire faltam, mert így mutatták. Na, ez engem teljesen elvarázsolt, úgyhogy amíg ott voltunk, csak ezt ettem, meg persze felkutattuk a kinti élelmiszerboltokban és vittünk haza is egy adaggal (úgy emlékszem, ott ilyen műanyag dobozban volt, mint a közepes méretű tejföl). Aztán még egy pár alkalommal ez történt, amikor voltunk Németországban, jött velünk haza egy csokikrém is.

 

Mostanra már változott annyira az ízlésem, hogy nem ezt reggelizném, mert ahhoz túl édesnek találom a standard mogyorókrémet, de ha sütikben ott van az íze, nem túl töményen, akkor azért lecsusszan (és nem esik igazán nehezemre…:D).

 

Ilyen hosszú bevezető után jutottam el ahhoz, hogy másfajta mogyorókrémet is megkóstoljak. Olyat, ami nem csak 13% mogyorót tartalmaz, hanem kicsit többet. Ez éppen 78%-ot. Őszintén szólva, én nem az a típus vagyok, aki elszörnyed valamitől, mert csak ennyi és ennyi a „hasznos” tápanyag belőle, ha finom, akkor finom. De azért ez a 78% máshogy finom. Nem véletlenül hívtuk mi a Nutellát anno tudatlanul csokikrémnek, annak tényleg a csokis íze dominál, a Mendula mogyorókrém deluxe-ának viszont egyértelműen „arcul csap” a törökmogyoróíze. Ez apró szemcsés, tehát állagában is eltér valamelyest a híresebb társától, de ugyanúgy kenhető, csak nem teljesen homogén. És persze nem is olyan édes, ami az én ízlésemnek most már sokkal inkább megfelel – 17%-nyi méz felel az édességéért, míg a Nutellánál a cukor az első az összetevőlistában, az egész krém 56%-a cukor. A Mendula mogyorókrémjében csak 3 összetevő van: mogyoró, méz és kakaópor. Pálmaolaj és egyéb „huncutságok” nincsenek.

Szóval, mondhatjuk, hogy más dimenzió, mindkettő finom, de ez azért tényleg mogyorósabb mogyorókrém.

A Mendula mogyorókrém deluxe-ot használtam ennek a nagyon egyszerű süteménynek az elkészítéséhez is.

 

Hozzávalók – mogyorókrémes-banános lepény:

leveles tészta – legjobb a boltban vásárolható készre nyújtott, hűtött változat, ezt csak le kell tekerni és már lehet is dolgozni vele

10-12 dkg Mendula Mogyorókrém deluxe

3 banán – kevésbé érett

5 dkg tört törökmogyoró

 

Elkészítés – mogyorókrémes-banános lepény:

A leveles tésztát kitekerjük (vagy ha tömbben van, akkor kinyújtjuk).

A kívánt méretűre daraboljuk. Én két nagyobb és egy kisebb téglalapra daraboltam, de lehet akár falatka nagyságúra vágni vagy akár teljes nagyságban hagyni és sütés után szeletelni.

Én a téglalapjaimat kb. 1 cm-re a szélüktől egy kés életlen felével megnyomtam-megkarcoltam. Ennek tulajdonképpen csak díszítő szerepe van, illetve felvágás után is ott könnyen megfogni és enni a kis lepénykéket.

Vékonyan megkenjük a „kereteken” belüli részt mogyorókrémmel.

Rakunk rá banánkarikákat és megszórjuk tört törökmogyoróval. (Én a kép kedvéért elkülönítve szórtam a mogyorót a banántól, ez nem feltétlenül jó ötlet, mert sütés közben a csak mogyorós rész elkezd emelkedni a banános rész pedig lent marad, tehát a javaslatom, hogy mindenből jusson mindenhová.)

180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük (amíg a tészta széle aranysárga lesz).

 

A bejegyzést a Mendula támogatta. Tőlük a Mogyorókrém deluxe mellett más, prémium kategóriás magkrémeket is vásárolhatsz (mandulakrém, diókrém, kesudiókrém különböző változatokban), ezek mellett granolák és gyümölcsszeletek is kaphatók.

A magkrémek felhasználására további ötleteket, recepteket ide kattintva találsz. 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!

 

mogyorokremes bananos lepeny

mogyorokremes bananos lepeny

mogyorokremes bananos lepeny