Húsvéti sonka szaftosan, puhán
Húsvéti sonka nem nagyon hiányzik senkinél sem az ünnepi asztalról. Bár korábban nem próbálkoztam vele, de aztán kiderült, hogy sok teendő tulajdonképpen nincs vele, csak az elkészítés telik sok időbe.
Hozzávalók – Húsvéti sonka
kb 1,5 kg füstölt nyers sonka
1 közepes vöröshagyma
20 szem bors
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
Elkészítés – Húsvéti sonka
A sonkát (hagyományosan füstölt, nem vákuumcsomagolásos sonkát) főzés előtti nap mindig be kell áztatni bő, hideg vízbe, mert így a felesleges só távozik a húsból. Gyorspácolt sonka esetén nem kell főzés előtt áztatni.
Másnap öblítsük le a sonkát és tiszta, annyi hideg vízben, ami ellepi, tegyük fel főni.
Tegyük mellé a hagymát (héjával együtt félbevágva), fokhagymát, fűszereket.
Lassan melegítsük, amíg gyöngyözni nem kezd – ne lobogjon, mert kiszárítja a húst.
Nagyjából másfél-két órán keresztül főzzük, amíg puha nem lesz. Nagyobb sonka esetében hosszabb főzési idő szükséges, nagyjából 30-40 perc/kg, csontos sonka esetén 40-45 perc/kg idővel lehet számolni.
Fedő alatt, a tűzről levéve hagyjuk a levében kihűlni – ettől lesz igazán szaftos.
A főzés utolsó negyed órájában be lehet tenni tojásokat is a főzővízbe, így ízesebbre főnek és a héjuk is szebb színű, fényesebb lesz.
A főzővizet felhasználhatjuk például bableves főzésére.
Húsvéti receptekért kattints ide!
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!
You must be logged in to post a comment.