Sárga túró – fél ország imádja, fél ország soha nem kóstolta

Wikipedia Commons

 

Sárga túró: van, aki soha nem kóstolta, esetleg nem is hallott róla, van, akinek elengedhetetlenül hozzátartozik a húsvéthoz ez az étel. Mit kell tudni róla? Hogyan kell készíteni?

Mint ahogy sok hagyományos ételünk, a sárga túró is erősen a valláshoz kapcsolódik. Főként a görögkatolikus vidékeken készítették, készítik, többek között Csereháton, a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Itt viszont annyira elterjedt, hogy más vallásúak is ugyanúgy fogyasztották húsvétkor.

A húsvétot megelőző 40 napos böjt után kerülhetett a vasárnapi asztalra, amikor már bőségesen étkezhettek. Előtte viszont mindent, a sárga túrót, kalácsot, sonkát, tojást, sót, kenyeret batyuba csomagoltak és elvittek a templomba, hogy a mise után felszenteltessék. A húsvéti kalácsot – mely Krisztus kenyérré változtatott testének jelképe, így a legfontosabb étel, szimbólum – pászkának nevezték, erről kapta összefoglalóan az összes húsvéti étel felszentelése a pászkaszentelés nevet. Érdekesség, hogy erre az alkalomra külön kosaruk volt az asszonyoknak, melyet szintén erre az ünnepre való terítővel takartak le. A „szentelőkosarat” legtöbbször házasságkötés után kapták a fiatalasszonyok.

Néhány településen a megszentelt kosárral megkerülték a házat, ezzel űzve el a gonoszt és a rossz dolgokat. A megszentelt sonka csontjának különleges erőt tulajdonítottak, így megőrizték, mert hitük szerint gyógyhatású volt és ez védte meg őket a villámlástól.

Bár a vallás, illetve a hagyományok megengednék, hogy más időszakban is készüljön sárga túró, de megmaradt húsvéti ételnek, ez adja az ünnepélyes jellegét.

Még egy indok arra, hogy húsvétkor mindenképp készüljön sárga túró: a tojásfestőknek rengeteg kifújt tojáshéjra van szükségük, ami miatt természetesen rengeteg felhasználandó tojás gyűlik össze. Nem ritka, hogy akár 30 tojásból lesz sárga túró egy-egy családnál.

Több néven ismert: sárga vagy édestúró, túrócska, szirikk, szirka.

Így készül a sárga túró

A sárga túró úgy készül, mint a „normál” túró, de rengeteg tojással. Egy deciliter tejre egy tojást kell számolni.

Hozzávalók

2 liter tej

10 evőkanál cukor

2 csomag vaníliás cukor

20 db tojás

egy csomag mazsola

Elkészítés

2 liter tejet melegítünk, közben 10 evőkanál cukrot és 2 csomag vaníliás cukrot teszünk bele.

20 db tojást felütünk, elkeverjük, de nem teljesen, csak éppen a sárgája kifolyjon, majd beleöntjük a meleg tejbe.

Mazsolát is szórunk bele ízlés szerint, valamint reszelt citromhéjat.

Folyamatosan kevergetve addig főzzük lassú tűzön amíg szétválik a túró és a savó, ekkor a savó feljön a tetejére.

Wikipedia Commons

Egy konyharuhával bélelt szűrőbe öntjük vagy egy sűrűbb szövésű hálóba tesszük és hagyjuk lecsepegni. A végefelé a konyharuha sarkait összekötve, majd a batyut fellógatva csepegtetjük, így belül a túró sajtszerű állagúvá áll össze. (A lecsepegett levet sok helyen húsvét reggelén isszák meg.)

A végeredmény a jól szeletelhető sárga túró, mely jól megy az édes kalácshoz és a sós sonkához is.

 

További húsvéti cikkeket, recepteket ide kattintva találsz.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!