Colomba – az olaszok édes sült galambbal várják a húsvétot

colomba

 

Húsvét közeledtével ellepik az olasz cukrászdák, boltok polcait viszonylag nagyméretű csomagok. Van, ami csak papírral van átkötve, vannak papírdobozok és díszesebb fémdobozok is. Egy biztos, mindegyik díszes és annyi van belőlük egy rakáson, hogy lehetetlen nem észrevenni. Ez a colomba di pasqua, azaz a húsvéti galamb, egy galamb formájú kalácsféle.

Colomba
Cukrászda Cormonsban – a colombakészlet kis része

Colomba, nem panettone

A szintén olasz panettonét talán mindenki ismeri, ezt karácsonyra készítik. A colomba tésztája ehhez nagyon hasonló, vajat, lisztet, tojást, cukrot és kandírozott narancshéjat tartalmaz, de a tetejét cukormázzal és mandulával vonják be. És erős képzelőerőt bevetve felfedezhető benne a galamb alakzat.

Nem véletlen a panettonéval való hasonlóság. A milánói Motta vállalat ismert volt erről a karácsonyi süteményről – melyet tényleg csak a karácsonyi időszakban fogyasztanak – és arra kerestek megoldást az 1930-as években, hogy mit lehetne kezdeni a gyár kapacitásával és alapanyagaival az év többi részében. Ekkor született meg Dino Villani reklámigazgatótól a húsvéti galamb ötlete, ami rövid idő alatt hasonlóan népszerű lett, mint a panettone, mára pedig elképzelhetetlen nélküle a húsvét. Az 1940-es években a receptet Angelo Vergani vette át, aki megalapította a milánói Vergani céget, amely ma is kolumbát gyárt.

Miért pont galamb?

Többféle legenda kering ezzel kapcsolatban.

Az egyik szerint a VI. században, a Paviát elfoglaló Alboin longobárd királyt galamb formájú, édes kenyérrel kínálták.

Egy másik legenda Szent Kolumbán, ír származású, bencés misszionárius nevéből eredezteti a sütemény elnevezését. 600-ban Teodolinda lombard királynő meghívta udvarába Kolumbánt szerzetesei kíséretében. Ők viszont nagypéntek miatt elutasították a húsban és vadételekben gazdag ebédet, ezért Kolumbán, hogy meg ne sértse a királynőt, minden felszolgált finomságot fehér, galamb alakú kenyérré varázsolta.

Egy harmadik legenda szerint pedig az édesség kialakulása az 1176-os legnanói csatához kapcsolódik. A lombard címeren három galamb volt és a legenda ezeknek a madaraknak tulajdonítja Carroccio és seregének a viadalát.

Colomba
Limoncellós colombát hoztam haza

Ma már rengetegféle colomba kapható a pisztáciástól a limoncellósig, mindenféle ízesítéssel és méretben.

Elkészítése igencsak hosszadalmas, így az olasz háziasszonyok ritkán állnak neki, inkább az üzletekben vásárolják meg a húsvéti süteményt.

 

Még több húsvéti témájú cikkért, receptért katt ide!

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!