A pestis után a koronavírus élesztette újra a toszkán borablakok használatát

 

 

A mai kor emberének furcsa és megszokások miatt nehezen tartható a koronavírus terjedése elleni óvintézkedésként javasolt szociális távolságtartás. Pedig az ötlet egyáltalán nem mai és nem új. Ilyen volt például a borablak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Buchette del Vino (@buchettedelvino) által megosztott bejegyzés

A néhány száz évvel ezelőtt igencsak tizedelték a népességet a különböző járványos megbetegedések. Így volt ez a 17. században Olaszországban, Firenzében ahol a social distancing-et már alkalmazták. De az élet nem állt meg, a kereskedők, termelők eladni akartak, a népek meg inni. Úgyhogy megoldották.

 

Az 1630-as években alakították ki a borablakokat (buchette del vino), melyeken bekopogtatva a bort ki-, az ellenértékét (amit egyébként le is fertőtlenítettek ecettel) egy fémlapátra téve pedig beadhatták.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Buchette del Vino (@buchettedelvino) által megosztott bejegyzés

 

Mostanra körülbelül 300 borablak maradt meg a városban, sokat befalaztak belőlük az 1966-os árvíz miatt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Buchette del Vino (@buchettedelvino) által megosztott bejegyzés

https://www.instagram.com/p/B_EncVNllRt/

Ezeket nyitották újra több száz év kihasználatlanság mostanában a firenzei vendéglátók a vendégeik és a (nem túl sok) turisták örömére.

https://www.instagram.com/p/B8rQaDsiMCT/

Persze most már nem csak bort, hanem például kávét vagy fagyit is lehet kapni a kis ablakokon keresztül.

 

 

Mindenféle olasz érdekességek:

Hogy kerül a cici a tányérba?

Élet és étel Olaszországban – interjú

Az ezerszínű olasz tészta

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük