10 furcsa tény a gyümölcsökről

10 furcsa teny a gyumolcsokrol

 

Az senki számára nem meglepő, hogy a gyümölcsök fontosak a szervezetünknek, hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz, érdemes beiktatni minden étkezésünkbe belőlük.

 

Vannak viszont meglepő, furcsa vagy kevésbé ismert tények a gyümölcsökről, melyek talán nem annyira fontosak, de mindenképpen érdekesek, szórakoztatók. Ezekből hoztam most egy (gyümölcs)kosárnyit:

1.Zöldségnek azokat a lágy szárú növényeket nevezzük, amelyek gyökere, törzse vagy levele emberi fogyasztásra alkalmas. A rebarbara például hiába édes, és ezért gyakran kerül süteményekbe, mivel szárról van szó, ezért zöldség. Gyümölcsnek ezzel szemben a növénytan a virágzó növények terméseit nevezik. Így a cukkini, az uborka, a paradicsom, a paprika vagy a tök növénytanilag mind gyümölcsnek számítanak. Bogyónak például azokat a gyümölcsöket nevezik, amelyeknek egy magházuk van több maggal: ilyen a szőlő, de a banán és a paprika is, míg a málna, a szeder és az eper növénytanilag egyáltalán nem minősül bogyónak. Gyümölcsnek számít viszont rengeteg mag is, például a mandula és a mogyoró.

2. Egy alma, az orvost távol tartja! – hangzik a régi mondás. Ez sajnos ebben a formában nem igaz, egy alma nem elegendő a szükséges vitaminok biztosítására, de a gyümölcsfogyasztás fontosságát mindenképpen demonstrálja.

3. Azért az sem véletlen, hogy a gonosz boszorkány Hófehérkét almával akarta kinyírni, a magja ugyanis egy amigdalin nevű anyagot tartalmaz, amely ciánmérgezést, és így akár halált is okozhat. Igaz, hogy ehhez több ezer magot kellene elfogyasztani, így biztos, ami biztos, a banya meg is mérgezte az almát.

10 furcsa teny a gyumolcsokrol

4. Furcsának hangozhat, de a szúnyogokat jobban vonzzák azok az emberek, akik nemrég banánt fogyasztottak. Az okát pontosan nem tudni ennek a furcsa jelenségnek.

5. Van még egy kis „turpisság” a banánban, ugyanis kicsit radioaktív is. Ez azért van, mert megtalálható benne a kálium egy természetben előforduló radioaktív izotópja. Nem kell viszont aggódni, rövid idő alatt 100 millió banánt kellene ahhoz megennünk, hogy halálos dózist kapjunk.

10 furcsa teny a gyumolcsokrol

6. Nem a citrom tartalmazza a legtöbb C-vitamint, például a kiviben, ribizliben, csipkebogyóban sokkal nagyobb arányban van.

7. Az eper az egyetlen gyümölcs, aminek kívül vannak a magjai.

8. A Dél-Kelet Ázsiából származó durián egyesek szerint ínyenc falat, de kevesen tudnak elvonatkoztatni a belőle áradó rothadó-pállott lábszagú bűztől. Éppen ezért például a repterekről is kitiltották.

9. Az ananász lebontja a nyelvünket. Ha friss ananászt eszünk, akkor érezhetünk egy idő után egy égő csípő érzést. Ez az ananászban található bromelánnak nevezett enzimcsoport miatt van, ami lebontja a fehérjéket, beleértve a saját szánkat is. Ám nem kell megijedni, hiszen ez csak molekuláris szinten történik meg. Ez nem allergia, elmúlik, illetve ha pár falat után szünetet tartunk, akkor nem is jelentkezik.

10 furcsa teny a gyumolcsokrol

10. A kivit szőrmekabátba öltözött smaragdnak is nevezik Kínában, de az általánosan használatos nevét a kivimadárról kapta, ugyanis a gyümölcs is éppen olyan kicsi, barna és bozontos, mint a híres új-zélandi szárnyas.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!