Egész életükben saját halálukra érlelik a sajtot egy svájci faluban

 

Különleges hagyománya van a svájci Grimentz településnek: mindenkinek van egy guriga sajtja, amiből aztán ő maga soha nem eszik. A gyászolói fogyasztják el a temetésén – írja az Atlas Obscura.

A svájci Alpokban található falu egy völgyben fekszik, megközelítése nem volt egyszerű. A telek pedig hosszúak voltak, muszáj volt tápanyagban gazdag, hosszan eltartható ételeket előállítaniuk. Ezért is kezdtek el itt is szarvasmarhát tenyészteni, az állatok tejéből pedig sajtot készíteni. A száraz, hideg hegyi levegőben a sajtok meglehetősen lassan öregedtek, és jellemzően csak hónapokkal később, pont a tél közepén érték el csúcsérettségüket, így biztosítva a lakosoknak a megfelelő kalóriaforrást.

Amikor valaki meghalt Grimentzben, teheneinek harangjait eltávolították, hogy az állatok is gyászolhassanak. A rokonok, barátok, ismerősök nem halotti tort, hanem halottik pikniket rendeztek borral, kenyérrel és sajttal.

Az ott elfogyasztott sajtot az elhunyt még a keresztelőjére vagy az esküvőjére kapta, kifejezetten azzal a céllal, hogy halálakor felszolgálják. Aki szerencsés volt, annak sajtja barnás árnyalatú, rendkívül kemény állagú volt, ez ugye, azt jelentette, hogy meglehetősen sokáig élt.

Amikor a halott búcsúztatására összegyűltek, a helyi borral lemosták a sajtkorongokat, majd az elhunyt – és a sajt – korától függően volt, hogy baltára vagy fűrészre volt szükség a sajt megbontásához.

Ez a tradíció mostanra már kihalófélben van, ám még mindig van olyan pince, ahol sajtokat őriznek, van közöttük töb, mint 100 éves is – ebben az esetben elfeledkezdtek a sajtokról. Jean-Jacques Zufferey, aki a pincéjében tárolja ezeket az őskövületnek is beillő tejtermékeket, attól tart, hogy az ő halála után már nem lesz, aki tovább vigyáz a sajtokra, véget ér a hagyomány és Grimentz nem lesz többé a „fromage des morts”, vagyis a „halottak sajtjának” völgye.

 

Olvasd el ezt is! Édes csontokat esznek a spanyolok mindenszentekkor

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!