Édes csontokat esznek a spanyolok mindenszentekkor

 

Ha mindenszentek, halottak napja környékén jár az ember Spanyolországban, akkor a cukrászdákban, pékségekben csont alakú édességekkel találkozhat. A hasonlóság nem véletlen, tényleg csontokat formáznak a sütemények, méghozzá a szentek csontjait – a nevük spanyolul Hueso de santo.

Mindenszentekkor a családok kilátogatnak a temetőkbe a szeretteik sírjaihoz, majd közösen elfogyasztják a krémmel töltött „csontokat”.

Hagyományosan ezek a finomságok kívülről fehér színűek és marcipán alapúak, melyeket cukrozott, tojássárgájás pasztával töltenek meg, így úgy néz ki, mint a csont a csontvelővel együtt.

Az édesség története a 17. század elejére nyúlik vissza. Valószínűleg Valenciából származik, főként a mandulaszürettel egybeeső mindenszentek és halottak napja alkalmából készülnek. Castilla y León térségére jellemző, de elterjedt már Spanyolország többi területén is.

A csont formájú édességek nem az ijesztgetést szolgálják, hanem a halottak iránti tiszteltet mutatják ki velük.

 

Olvasd el ezt is: Van, aki a kedvenc receptjét a sírba viszi – szó szerint

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!1 thought on “Édes csontokat esznek a spanyolok mindenszentekkor”