Édes csontokat esznek a spanyolok mindenszentekkor
Ha mindenszentek, halottak napja környékén jár az ember Spanyolországban, akkor a cukrászdákban, pékségekben csont alakú édességekkel találkozhat. A hasonlóság nem véletlen, tényleg csontokat formáznak a sütemények, méghozzá a szentek csontjait – a nevük spanyolul Hueso de santo.
Mindenszentekkor a családok kilátogatnak a temetőkbe a szeretteik sírjaihoz, majd közösen elfogyasztják a krémmel töltött „csontokat”.
Hagyományosan ezek a finomságok kívülről fehér színűek és marcipán alapúak, melyeket cukrozott, tojássárgájás pasztával töltenek meg, így úgy néz ki, mint a csont a csontvelővel együtt.
Az édesség története a 17. század elejére nyúlik vissza. Valószínűleg Valenciából származik, főként a mandulaszürettel egybeeső mindenszentek és halottak napja alkalmából készülnek. Castilla y León térségére jellemző, de elterjedt már Spanyolország többi területén is.
A csont formájú édességek nem az ijesztgetést szolgálják, hanem a halottak iránti tiszteltet mutatják ki velük.
Olvasd el ezt is: Van, aki a kedvenc receptjét a sírba viszi – szó szerint
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!
1 thought on “Édes csontokat esznek a spanyolok mindenszentekkor”
You must be logged in to post a comment.