Mennyire magyar a magyar termék?

Magyar termek

 

Elsőre biztosan hülyén hangozhat a kérdés, hiszen, ha magyar, akkor magyar, nem csak egy része. Pedig a védjegy szerint nem kell 100%-osan magyarnak lennie a magyar terméknek.

Egyre nagyobb igény van a hazai termékekre, így jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy mit is jelent ez a megnevezés a szabályok szerint.

 

Az Európai Unió Közösségi Vámkódexe szerint, ha egy termék előállítása több országban történik, akkor azt az országot kell származási országnak tekinteni, ahol az utolsó lényeges, gazdaságilag indokolt feldolgozást vagy megmunkálást végezték (ez lehetett a csomagolás is). Így aztán gyakorlatilag onnan származott az áru, ahonnan az a gyártójának éppen tetszett és ahol neki valamilyen szempontból kedvezőbb volt.

Ennek tisztázására hozta létre 2012-ben a Vidékfejlesztési Minisztérium az egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról szóló 74/2012. (VII.25.) VM rendeletet.

 

Ez alapján 3 hasonló védjegy van, a magyar termék, a hazai termék és a hazai feldolgozású termék, melyek szerint az összetevőinek különböző arányban kell magyarnak lenniük az ezt viselő termékeknek.

 

Magyar termék

 

Magyar termek

Magyar alapanyagból Magyarországon készült termék.

Élelmiszer esetében ez azt jelenti, hogy:

az állatot hazánkban nevelték fel,

a növényt itthon termesztették,

a feldolgozás minden lépése itthon történt,

a felhasznált alapanyagok Magyarországról származnak, az összetevők körében kivételt csak az adalékanyagok, fűszerek és a só jelenthet.

 

Hazai termék

Hazai termek

A termék összetevőinek több mint 50%-a magyar és a feldolgozás minden egyes lépése Magyarországon történt.

Itt az alapanyagok kisebb hányada már származhat importból.

 

Hazai feldolgozású termék

Hazai feldolgozasu termek

Többségében import alapanyagot tartalmazó, de Magyarországon feldolgozott termék. Ide tartoznak például az itthon pörkölt, őrölt, csomagolt kávék, a csokik, édesipari terméket nagy része.

 

A vállalatok saját maguk választhatják meg, hogy alkalmazzák-e ezen jelöléseket, viszont ha úgy döntenek, hogy igen, akkor természetesen meg kell felelniük a meghatározott követelményeknek, melyet ellenőriznek is.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebookoldalához, ne maradj le semmiről!

 

Forrás: https://amagyartermek.hu/

https://elelmiszerlanc.kormany.hu/mi-a-magyar-termek-hazai-termek-es-hazai-feldolgozasu-termek