Megehetjük a lejárt élelmiszereket?

megehetjuk a lejart elelmiszereket

 

Talán nem csak az én kamrámban, hűtőben fordul elő (pláne a koronavírussal járó spejzolás miatt), hogy olyan élelmiszerek bukkannak elő, amelyeken a lejárati dátumot már túlhaladtuk néhány nappal, héttel, hónappal. Ki kell ezeket dobnunk vagy egy „szagpróba” után még ehetők?

 

Fogyaszthatósági idő és minőségmegőrzési idő

Az a dátum lehet fogyaszthatósági idő és minőségmegőrzési idő is. Mindkettő a lejáratot jelzi és kötelező megjelentetni az élelmiszereken. Van, ahol mellette van az is, hogy milyen körülmények között (pl. hűtés, száraz helyen) őrzi meg addig a minőségét.

Mi a különbség?

A fogyaszthatósági idő a gyorsan romló élelmiszerek (tejtermékek, húskészítmények, készételek, pékáruk) esetében használt kifejezés. Mivel rövid a lejárati idő, nem ajánlott a megadott dátum után fogyasztani az adott terméket, mert esetleg betegséget okozhat, akkor is,  ha nincs látható jele a romlásnak.

A minőségmegőrzési idő kifejezést (minőségét megőrzi) hosszú eltarthatóságú, alacsony nedvességtartalmú élelmiszereknél (konzervek, fűszerek, rizs, tészta) alkalmazzák. A megadott dátum után a termék minősége csökkenhet, de saját belátásunk szerint, ha szemrevételezés, szaglás, ízlelés után rendben találjuk, akkor ehető egy darabig, nem leszünk tőle betegek. Ha viszont érezzük, hogy valami „bibi” van, vagy tulajdonképpen nincs semmi extra, de olyan „fura” érzésünk van az étellel kapcsolatban, akkor kár is vele elkezdeni főzőcskézni, valószínűleg nem fogjuk tudni úgysem jóízűen megenni.

Közeli lejáratú dátum: Az élelmiszerüzletek általában árcsökkentéssel próbálnak megszabadulni a közeli lejáratú termékektől. Ezeket természetesen nyugodtan megveheted, hiszen nem jártak le, viszont értelemszerűen nagyobb készletet nem érdemes felhalmozni belőle.

megehetjuk a lejart elelmiszereket

Az élelmiszerbiztonsági szabályok elég szigorúak és a gyártók egy része is biztosra megy azzal, hogy a ténylegesnél valamivel korábbi lejárati dátumot ad meg a maximális biztonság érdekében, így azért vannak olyan rövid lejáratú élelmiszerek, amiket én pl. (de gondolom, szinte mindenki) simán megeszek pár nap késéssel is, de sajnos jó pár „gyanús” dolog került már a kukába még a lejárati dátum előtt bőven is.

 

A házi készleteket érdemes időről-időre átnézni a lejárati dátum szerint is. Aminek közelebbi a dátum, azt igyekezzünk hamarabb elhasználni, feldolgozni, hogy ezzel is csökkentsük az élelmiszerpazarlás mértékét (és ne csökkentsük a pénztárcánk tartalmát).

 

Olvasd el ezt is: Bombasiker a lejárt élelmiszereket árusító bolt

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!