Átverős zöldségek, becsapós gyümölcsök

 

Tök egyszerű, hogy mi a zöldség és mi a gyümölcs! Ami a zöldségpulton van, vagy zöld színű, az nagy eséllyel zöldség, ami meg édes, az gyümölcs.

Kivéve, amikor nem…

Sokféle terménynél nem ilyen egyértelmű ez. Erről szólt egy korábbi kvízem is, ahol megtudhattuk, hogy mennyire (nem) vagyunk tisztában azzal, hogy valójában mi is a zöldség és mi a gyümölcs, mert inkább a használat(?) szerinti besorolás alapján nevezzük őket így vagy úgy.

 

Átverős zöldségek, becsapós gyümölcsök

Botanikailag igazából nincs értelme ennek a kérdésnek, inkább konyhatechnikai,  gazdasági, felhasználói, fogyaszthatósági kategória a zöldség és gyümölcs.

„A zöldség/gyümölcs felosztás nem állja meg a helyét egy komoly tudományos diskurzusban. A botanika ugyanis nem foglalkozik olyan kérdésekkel, ami egy adott növény hasznosságát, fogyaszthatóságát érinti, márpedig a zöldség/gyümölcs kérdés pontosan ilyen. Ez inkább gasztronómiai, nyelvtani, szocializációs kérdés. A botanika szemszögéből vannak növények, azoknak vannak szaporító képleteik, és a nagyon sokféle szaporító képlet közül egy a termés. Hogy ez ehető-e, vagy sem, finom-e, vagy sem, minket nem érdekel. Ezek nem tudományos szempontok. Ahogy a zoológia sem tud értelmezni egy olyan kérdést, hogy egy adott madár szép-e, vagy hasznos-e” – mondta Kósa Géza, az MTA Vácrátóti Botanikus Kertjének osztályvezetője a Táfelspiccnek.

 

Hol a különbség?

 

Magja van?

Sokszor azt mondják, hogy gyümölcs az, aminek magja van. Ez nem teljesen igaz, mert a zöldségeknek is lehet, például van a répának is van magja, de a felmagzását nem szoktuk megvárni, előtte elfogyasztjuk a gyökeret, a répát.

A különbség az, hogy a gyümölcsöknek a húsukban van a magjuk. Így kerül a gyümölcs kategóriába például a paradicsom, az uborka és a tök is. De hogy „egyszerű” legyen a dolog, ott a banán is, aminek nincs magja, mégis gyümölcs.

Miért van termése?

A gyümölcsök édesebbek, így az állatok nagyobb kedvvel fogyasztják őket. Ha pedig bekerült az emésztőrendszerbe, akkor onnan a mag – mivel emészthetetlen – előbb-utóbb ki is fog jönni, ami „azért jó a gyümölcsnek” (vagy inkább a természetnek), mert így máshol tud tovább szaporodni, ráadásul rögtön trágyázott föld szolgálja ezt a célt.

A zöldségek más okokból teremnek. A saláta például fotoszintetizál a nagy leveleivel, a gyökérzöldségek általában cukrot raktároznak.

Édes?

A gyümölcsökre szoktuk azt mondani, hogy édes, de ez nem igazán egzakt fogalom. De pl. jól mutatja a sütőtök „gyümölcsségét” is, holott azt a zöldség kategóriába szoktuk sorolni. Viszont ott van a nem édes uborka, ami gyümölcs és az édes rebarbara, ami meg zöldség…

 

Tulajdonképpen nincs olyan sok jelentősége, hogy mi „igaziból” zöldség és gyümölcs, a megszokott – de nem feltétlenül helytálló – kategóriáktól úgysem fogunk megválni és nem a gyümölcsök között fogjuk a boltban keresni a paradicsomot.

 

Így most már biztosan 100%-osan sikerülni fog a teszt: Kvíz: Tudod, hogy zöldség vagy gyümölcs?

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!