Krémes kukoricapite
Kukoricából a legtöbbször valamilyen majonézes vagy pedig zöldséges saláta készül. Most mutatok valami újat: a tészta nélküli krémes kukoricapitét. Bár a nagy része csak kukorica, mégis laktató fogás lesz belőle, ami akár főételként, akár köretként is megállja a helyét.
Hozzávalók – Krémes kukoricapite
65 dkg kukorica
2 ek vaj
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1,6 dl tej
20 dkg sajt (pl. gouda, trappista)
10 dkg zsemlemorzsa
fél tk só
fél tk fehér bors
3 db tojás
Elkészítés – Krémes kukoricapite
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, vajazzunk ki egy piteformát.
A hagymát pucoljuk meg, kockázzuk össze, a fokhagymát hámozzuk meg, reszeljük le.
A kukoricacsövekről vágjuk le a szemeket vagy a fagyasztott kukoricát olvasszuk ki.
A sajtot reszeljük le (vagy daraboljuk apróra).
Másfél evőkanál vajat olvasszunk meg egy serpenyőben, a hagymát. 4-5 percig dinszteljük. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, 1 perc után kapcsoljuk le a lángot.
A hagymás keveréket keverjük össze a kukoricával, a tejjel, 15 dkg reszelt sajttal, 5 dkg zsemlemorzsával, ízlés szerint sóval és borssal. Keverjük alaposan össze a hozzávalókat, majd adjuk a keverékhez a tojásokat is, keverjük csomómentesre a masszát.
Öntsük a tésztát az előkészített piteformába.
Egy kis tálban keverjük össze a maradék sajtot és morzsát, adjuk hozzá a maradék fél evőkanál vajat megolvasztva, majd egy csipet sót és borsot. Keverjük össze, majd szórjuk a pite tetejére.
Kb. 35 perc alatt süssük meg, addigra a teteje is bebarnul.
5-10 percig hagyjuk hűlni, mielőtt szeletelnénk.
Próbáld ki a kukoricatócsni recepetet is!
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!
You must be logged in to post a comment.