Krémes kukoricapite

kremes kukoricapite

 

Kukoricából a legtöbbször valamilyen majonézes vagy pedig zöldséges saláta készül. Most mutatok valami újat: a tészta nélküli krémes kukoricapitét. Bár a nagy része csak kukorica, mégis laktató fogás lesz belőle, ami akár főételként, akár köretként is megállja a helyét.

 

Hozzávalók – Krémes kukoricapite

65 dkg kukorica

2 ek vaj

1 nagy fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1,6 dl tej

20 dkg sajt (pl. gouda, trappista)

10 dkg zsemlemorzsa

fél tk só

fél tk fehér bors

3 db tojás

 

Elkészítés – Krémes kukoricapite

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, vajazzunk ki egy piteformát.

A hagymát pucoljuk meg, kockázzuk össze, a fokhagymát hámozzuk meg, reszeljük le.

A kukoricacsövekről vágjuk le a szemeket vagy a fagyasztott kukoricát olvasszuk ki.

A sajtot reszeljük le (vagy daraboljuk apróra).

Másfél evőkanál vajat olvasszunk meg egy serpenyőben, a hagymát. 4-5 percig dinszteljük. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, 1 perc után kapcsoljuk le a lángot.

A hagymás keveréket keverjük össze a kukoricával, a tejjel, 15 dkg reszelt sajttal, 5 dkg zsemlemorzsával, ízlés szerint sóval és borssal. Keverjük alaposan össze a hozzávalókat, majd adjuk a keverékhez a tojásokat is, keverjük csomómentesre a masszát.

Öntsük a tésztát az előkészített piteformába.

Egy kis tálban keverjük össze a maradék sajtot és morzsát, adjuk hozzá a maradék fél evőkanál vajat megolvasztva, majd egy csipet sót és borsot. Keverjük össze, majd szórjuk a pite tetejére.

Kb. 35 perc alatt süssük meg, addigra a teteje is bebarnul.

5-10 percig hagyjuk hűlni, mielőtt szeletelnénk.

 

Próbáld ki a kukoricatócsni recepetet is!

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!