Nyári fejtettbab-leves

Fejtettbab-leves

 

Van, hogy nyáron is tartalmasabb levesre vágyunk, néhány palacsintával vagy valamilyen tésztával kiegészítve laktató ebéd lesz belőle.

Nem vagyok egy levesrajongó, meg a zöldségekkel sem vagyok nagy barátságban, de a bab azért jöhet 🙂 Van, hogy bevágok egy egész babkonzervet csak úgy, minden nélkül. Tudom, nem a gasztronómia csúcsa, de szerencsére nem vagyok gasztrosznob és hát a gasztrobloggerek sem ehetnek kizárólag lazacot és kaviárt (bár valószínűleg holnap pont azt fogok, de az majd egy másik történet lesz :)) Igazából ezt a levest is úgy szoktam enni, hogy a babokat hagyom a végére, hogy a jó falatok tartsanak legtovább. (Tudtátok, hogy ez állítólag a pesszimista hozzáállás? Ha elsőre megeszed mondjuk a kakaóscsiga közepét, akkor arra számítasz, hogy ezután is csak jobb lehet.  Ha azt hagyod a végére, akkor meg ugye pont fordítva. Nem tudom, ez mennyire igaz, még régen olvastam valahol.)

Szóval, a leves:

 

Hozzávalók – Nyári fejtettbab-leves:

1 ek zsír

3-4 közepes répa

40 dkg bab (fagyasztott is lehet)

20 dkg krumpli

1 közepes vöröshagyma

1 paprika

1 paradicsom

2 szál zellerlevél

kb 10 szem bors

rántáshoz:

1 púpos ek zsír

4 ek liszt

1 gerezd fokhagyma

kis őrölt bors

1 tk pirospaprika

1 dl tejfől

apróra vágott petrezselyem

 

Elkészítés – Nyári fejtettbab-leves:

A megpucolt répát felkarikázzuk és a zsírban megdinszteljük.

A babot és a felkockázott krumplit hozzáadjuk és kicsit lefedve tovább dinszteljük.

Kb 2 liter vízzel felengedjük.

A vöröshagymát, paradicsomot és paprikát kétfelé vágva, plusz a zellerleveleket és borsot hozzáadjuk és kb fél órát főzzük, amíg meg nem puhul minden.

A rántáshoz a zsiron a lisztet folyamatosan kevergetve zsemleszínűre pirítjuk.

Ezután mehet bele az apróra vágott fokhagyma, őrölt bors, pirospaprika, apróra vágott petrezselyem és tejföl. Vízzel felengedjük és simára keverjük.

A rántást hozzákeverjük a leveshez, végül összeforraljuk.

 

 

Ha szereted a babot, nézz körül az itteni recepteknél is!

 

 

Tetszett a bejegyzés? Csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

fejtettbab-leves