Nyári fejtettbab-leves
Van, hogy nyáron is tartalmasabb levesre vágyunk, néhány palacsintával vagy valamilyen tésztával kiegészítve laktató ebéd lesz belőle.
Nem vagyok egy levesrajongó, meg a zöldségekkel sem vagyok nagy barátságban, de a bab azért jöhet 🙂 Van, hogy bevágok egy egész babkonzervet csak úgy, minden nélkül. Tudom, nem a gasztronómia csúcsa, de szerencsére nem vagyok gasztrosznob és hát a gasztrobloggerek sem ehetnek kizárólag lazacot és kaviárt (bár valószínűleg holnap pont azt fogok, de az majd egy másik történet lesz :)) Igazából ezt a levest is úgy szoktam enni, hogy a babokat hagyom a végére, hogy a jó falatok tartsanak legtovább. (Tudtátok, hogy ez állítólag a pesszimista hozzáállás? Ha elsőre megeszed mondjuk a kakaóscsiga közepét, akkor arra számítasz, hogy ezután is csak jobb lehet. Ha azt hagyod a végére, akkor meg ugye pont fordítva. Nem tudom, ez mennyire igaz, még régen olvastam valahol.)
Szóval, a leves:
Hozzávalók – Nyári fejtettbab-leves:
1 ek zsír
3-4 közepes répa
40 dkg bab (fagyasztott is lehet)
20 dkg krumpli
1 közepes vöröshagyma
1 paprika
1 paradicsom
2 szál zellerlevél
kb 10 szem bors
rántáshoz:
1 púpos ek zsír
4 ek liszt
1 gerezd fokhagyma
kis őrölt bors
1 tk pirospaprika
1 dl tejfől
apróra vágott petrezselyem
Elkészítés – Nyári fejtettbab-leves:
A megpucolt répát felkarikázzuk és a zsírban megdinszteljük.
A babot és a felkockázott krumplit hozzáadjuk és kicsit lefedve tovább dinszteljük.
Kb 2 liter vízzel felengedjük.
A vöröshagymát, paradicsomot és paprikát kétfelé vágva, plusz a zellerleveleket és borsot hozzáadjuk és kb fél órát főzzük, amíg meg nem puhul minden.
A rántáshoz a zsiron a lisztet folyamatosan kevergetve zsemleszínűre pirítjuk.
Ezután mehet bele az apróra vágott fokhagyma, őrölt bors, pirospaprika, apróra vágott petrezselyem és tejföl. Vízzel felengedjük és simára keverjük.
A rántást hozzákeverjük a leveshez, végül összeforraljuk.
Ha szereted a babot, nézz körül az itteni recepteknél is!
Tetszett a bejegyzés? Csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂
You must be logged in to post a comment.