Pani popo – szamoai kókuszos kelt kalács

 

Pani popo


Bár egzotikusnak tűnik, nem kell hozzá semmi extra, tulajdonképpen az eredetileg megadott kókusztej sem, ezt tejben főtt kókuszreszelékkel helyettesítettük. Egy nagyon puha, nagyon kókuszos, az alján enyhén pudingos kalácsszerű tésztát kapunk, én imádtam!

Aki régóta követi a blogomat, annak feltűnhetett, hogy különös vonzalmat érzek a hülye nevű kaják iránt 😀 Azt hiszem, kategóriagyőztes a nyúlseggtorta, de volt egy „értekezés” a facebookon az apácafingről is – igen, ez egy süti! 🙂 Na, ez se különb, bár a neve csak utólag derült ki számomra, ezt inkább az érdekes elkészítési módja miatt választottam.

 

Hozzávalók – Pani popo:

tésztához:

45 dkg liszt

2,5 dkg friss élesztő

1,5 dl langyos víz

1 csipet só

1 ek olaj

2 dl kókusztej*

10 dkg cukor

sütéshez:

2 dl kókusztej*

2 ek vaníliás cukor

* a 4 dl kókusztejet 4 dl tehéntejben megfőzött 10 dkg kókuszreszelékkel helyettesítettük

 

Elkészítés – Pani popo:

Ha nem kókusztejet használunk, akkor 4 dl tejben kb 10 dkg kókuszreszeléket puhára főzünk és hagyjuk langyosra hűlni.

Az élesztőt a langyos vízben egy teáskanál cukorral felfuttatjuk.

A lisztet a cukorral és sóval elkeverjük, majd mehet hozzá az élesztős víz, az olaj és a 2 dl kókusztej. Lágy tésztát dagasztunk belőle és letakarva duplájára kelesztjük.

Mi jénaiban csináltuk és az kicsinek bizonyult, így én inkább a normál, kb 30×20 cm-es tepsit ajánlom hozzá, jó, ha nem alacsony az oldalfala. Ezt kivajazzuk. Eredeti recept szerint a tésztát 12 részre kell osztani, én azt javaslom, hogy legyen inkább több kisebb rész, 16 vagy 20 db, ezeket egyforma gombócokká sodorjuk. A kisebb gombócok könnyebben megsülnek, egyenletesebbek lesznek és jobban megszívják magukat a vaníliás szósszal.

A gombócokat egymás mellé rakosgatjuk a tepsiben.

10-15 percig pihentetjük.

Majd rálocsoljuk a maradék 2 dl kókusztejet és megszórjuk vaníliás cukorral. Állni fog a tejben a tészta.

180 °C-os sütőben kb 40 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Ha nem magas falú a tepsink, akkor érdemes egy nagyobb tepsit vagy alufóliát a sütő aljára tenni, nekünk kifutott a tej egy kis részen – jobb, ha nem a sütőt kell vakargatni utána.

Sülés közben a tészta a tej nagy részét felszívja, egy része pedig pudingos sűrűségű krémmé, szósszá alakul.

Melegen és hidegen is nagyon finom.

 

 

Hasonló, „szószos” sütik:

banános süti karamellás szósszal

csokitorta saját levében

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Pani popo

 

Pani popo

Forrás: Rozmaringeső