Sárgabarackos galette

sargabarackos galette

 

 

Mi is az a galette (ejtsd: galett)? A franciáknál ez egy lapos kerek süteményt jelent.

Nagyon egyszerű az elkészítése, a tészta alig néhány hozzávalóból áll, nagyjából 10 perc munkával összedobható. A tölteléknek pedig használjuk, ami éppen megtalálható otthon. És ami még fontos: ennél a süteménynél egyáltalán nem elvártak a precíz sarkak, a szimmetria, amik a tökéletességre törekvő háziasszonyokat az őrületbe tudják kergetni, ha nem úgy sikerül – itt kifejezetten előny a rusztikus külső.

Valószínűleg már az újkőkorszakban létezett a galette-hez hasonlító lapos tésztaféle, mely a tűz által felmelegített kövön át tudott sülni. Erre jöttek később ilyen-olyan feltétek, majd a tészta visszahajtása, hogy ott is maradjon, amit beleraktak.

Normandiában és Bretagne-ban különleges hagyománya van a galette-nek. Galette des Rois-nak hívják, amelyet a három királyok érkezésének ünneplésére sütnek. Gyökerei a római kor Saturnalia ünnepéig nyúlnak vissza, amikor is a süteményben babot lelő rabszolga vált az adott nap királyává. Később már ezüstöt, manapság már csak kis porcelán csecsebecséket rejtenek bele és papírkoronákkal árulják, így a családi vacsorán az viselheti a fejdíszt, aki megtalálja a tésztában a „kincset”.

A galette rendkívül jól variálható, az előételtől kezdve a desszertig bármilyen fogásként, sósan vagy édesen is készíthető. Most egy gyümölcsös, sárgabarackos változatot mutatok.

 

Hozzávalók – Sárgabarackos galette:

tésztához:

160 g liszt

110 g vaj

1 teáskanál cukor

1 csipet só

3 evőkanál jéghideg víz

töltelékhez:

12 db kisméretű sárgabarack

2 púpozott evőkanál tejföl

fél citrom lereszelt héja

2 evőkanál cukor

fél teáskanál fahéj

tészta megkenéséhez:

1 tojás

tészta alá sütéskor:

1 evőkanál liszt

1 evőkanál cukor

 

Elkészítés – Sárgabarackos galette:

A lisztet, vajat, cukrot és a sót morzsás állagúra összedolgozzuk, majd a vizet óvatosan hozzáadagolva gyorsan összegyúrjuk a tésztát.

Folpackba csomagoljuk és fél órára a hűtőbe tesszük.

A sárgabarackot elfelezzük és kimagozzuk. Ha nagyobb méretű a barackunk, akkor felezés helyett cikkelyekre is vághatjuk.

A tejfölt, citromhéjat, fahéjat és cukrot összekeverjük.

A tésztát kb. 30 cm átmérőjűre nyújtjuk lisztezett felületen. A szélét lehet „rojtosra” is hagyni, ahogy alakul a nyújtás után, de nagyjából körbe is lehet vágni késsel.

Sütőpapírt rakunk egy tepsire, ezt megszórjuk a liszttel és a cukorral. Erre ráhelyezzük a kinyújtott tésztát.

A középső részét megkenjük a tejfölös keverékkel úgy, hogy a szélén mindenhol kb. 3 cm-es sáv szabadon maradjon.

Elrendezzük a megkent felületen a sárgabarackokat.

A tészta széleit ráhajtogatjuk a barackos részre és a tésztarészeket enyhén egymáshoz nyomogatjuk. Nem kell itt tervezgetni, méricskélni, ahogy sikerül, úgy lesz jó!

A tészta visszahajtott szélét megkenjük tojással.

190 C-ra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük.

Hidegen és melegen egyaránt finom.

 

Még több sárgabarackos receptért katt ide!

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!

 

sargabarackos galette