Sárgabarackos galette
Mi is az a galette (ejtsd: galett)? A franciáknál ez egy lapos kerek süteményt jelent.
Nagyon egyszerű az elkészítése, a tészta alig néhány hozzávalóból áll, nagyjából 10 perc munkával összedobható. A tölteléknek pedig használjuk, ami éppen megtalálható otthon. És ami még fontos: ennél a süteménynél egyáltalán nem elvártak a precíz sarkak, a szimmetria, amik a tökéletességre törekvő háziasszonyokat az őrületbe tudják kergetni, ha nem úgy sikerül – itt kifejezetten előny a rusztikus külső.
Valószínűleg már az újkőkorszakban létezett a galette-hez hasonlító lapos tésztaféle, mely a tűz által felmelegített kövön át tudott sülni. Erre jöttek később ilyen-olyan feltétek, majd a tészta visszahajtása, hogy ott is maradjon, amit beleraktak.
Normandiában és Bretagne-ban különleges hagyománya van a galette-nek. Galette des Rois-nak hívják, amelyet a három királyok érkezésének ünneplésére sütnek. Gyökerei a római kor Saturnalia ünnepéig nyúlnak vissza, amikor is a süteményben babot lelő rabszolga vált az adott nap királyává. Később már ezüstöt, manapság már csak kis porcelán csecsebecséket rejtenek bele és papírkoronákkal árulják, így a családi vacsorán az viselheti a fejdíszt, aki megtalálja a tésztában a „kincset”.
A galette rendkívül jól variálható, az előételtől kezdve a desszertig bármilyen fogásként, sósan vagy édesen is készíthető. Most egy gyümölcsös, sárgabarackos változatot mutatok.
Hozzávalók – Sárgabarackos galette:
tésztához:
160 g liszt
110 g vaj
1 teáskanál cukor
1 csipet só
3 evőkanál jéghideg víz
töltelékhez:
12 db kisméretű sárgabarack
2 púpozott evőkanál tejföl
fél citrom lereszelt héja
2 evőkanál cukor
fél teáskanál fahéj
tészta megkenéséhez:
1 tojás
tészta alá sütéskor:
1 evőkanál liszt
1 evőkanál cukor
Elkészítés – Sárgabarackos galette:
A lisztet, vajat, cukrot és a sót morzsás állagúra összedolgozzuk, majd a vizet óvatosan hozzáadagolva gyorsan összegyúrjuk a tésztát.
Folpackba csomagoljuk és fél órára a hűtőbe tesszük.
A sárgabarackot elfelezzük és kimagozzuk. Ha nagyobb méretű a barackunk, akkor felezés helyett cikkelyekre is vághatjuk.
A tejfölt, citromhéjat, fahéjat és cukrot összekeverjük.
A tésztát kb. 30 cm átmérőjűre nyújtjuk lisztezett felületen. A szélét lehet „rojtosra” is hagyni, ahogy alakul a nyújtás után, de nagyjából körbe is lehet vágni késsel.
Sütőpapírt rakunk egy tepsire, ezt megszórjuk a liszttel és a cukorral. Erre ráhelyezzük a kinyújtott tésztát.
A középső részét megkenjük a tejfölös keverékkel úgy, hogy a szélén mindenhol kb. 3 cm-es sáv szabadon maradjon.
Elrendezzük a megkent felületen a sárgabarackokat.
A tészta széleit ráhajtogatjuk a barackos részre és a tésztarészeket enyhén egymáshoz nyomogatjuk. Nem kell itt tervezgetni, méricskélni, ahogy sikerül, úgy lesz jó!
A tészta visszahajtott szélét megkenjük tojással.
190 C-ra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük.
Hidegen és melegen egyaránt finom.
Még több sárgabarackos receptért katt ide!
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!
You must be logged in to post a comment.