Mennyei sárgabarackos mákosguba felfújt

mákos guba

A mákos guba jellegzetes magyar édesség, hungarikum, de ismerik Németország keleti felén és Lengyelországban is. Eredetileg karácsonyi étel volt, a sok máktól a sok szerencsét, sok pénzt várták az új évben. Ma már persze az év egész részében fogyasztjuk. Az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt elterjedt az a rémhír, hogy tiltott „gyümölcs” lesz a mák és ezzel a mákos guba is, de szerencsére csak a magasabb alkaloidatartalmú ipari mák termesztését kötötték szigorú szabályokhoz, a gubából pedig vígan lakmározhatunk továbbra is.
Én már régóta így készítem a gubát, sokkal finomabb, könnyedebb, mint a hagyományos verzió, nem sok plusz munkával. Próbáljátok ki Ti is, mennyei!
Hozzávalók (egy 25. 20-25 cm-es jénaihoz):
6 kifli
1 l tej
3 tojás
10 dkg mák
fél cs vaníliás pudingpor
10 dkg cukor
6-8 ek sárgabaracklekvár
kis vaj/margarin
Elkészítés:
A tepsit/sütőformát kivajazzuk.
A kiflit felszeleteljük.
A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjéket kemény habbá verjük.
A sárgáját elkeverjük a cukorral, a pudingporral, a baracklekvárral és a tej 3/4-ével. Ezt a kiflikre locsoljuk, összekeverjük, nagyjából be is szívja.
A tojásfehérjével összeforgatjuk a kifliket.
Egy réteg kiflit teszünk a tepsibe, jó alaposan megszórjuk mákkal, erre jön még egy réteg kifli, arra is mák.
180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Kb. félidőben rálocsoljuk a tej maradékát, hogy ne száradjon ki a teteje.
Baracklekvárral lelocsolva, porcukorral megszórva tálaljuk.
Nálam muffinformában és tepsiben is készült.
Konyhalál Facebook oldalt itt találod! 🙂

 

mákos guba mákos guba   mákos guba



1 thought on “Mennyei sárgabarackos mákosguba felfújt”