Málnás eton mess
Az eton mess hagyományos angol desszert, amely három fő alkotóelemből áll: tejszínhabból, eperből és durvára tört habcsókból. Állítólag a Windsor melletti Eton College-ben készítették először a Winchester College diákjai ellen vívott, évente megrendezett krikettmeccs alkalmából, azóta is évente készítik. Az eredeti változatban a habcsók még nem szerepelt, az csak a hetvenes években került bele.
Használhatunk hozzá bolti habcsókot is, de meg is süthetjük, egyáltalán nem kell tökéletesnek lennie, hiszen úgyis összetörve kerül a desszertbe. Szezontól függően készülhet más gyümölccsel is, a hab és a habcsók miatt érdemes savanykás gyümölcsöt használni, például málnát, szedret, áfonyát.
Habcsók készítése
Hozzávalók – habcsók
4 db tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
15 dkg porcukor
2 dkg étkezési keményítő
1 tk citromlé
Elkészítés – habcsók
Verjük kemény habbá a szobahőmérsékletű tojásfehérjéket.Tegyük hozzá a kristálycukrot és citromlevet és verjük nagyon kemény, csillogó habbá. Akkor jó, ha már stabilan megtartja alakját.
Óvatosan szitáljuk bele a porcukrot a keményítővel és spatulával keverjük finoman a masszához.
Nyomjunk formákat habzsákkal sütőpapírra és tegyük 65°C körüli sütőbe majd szárítsuk 1,5 órán át. Ha a belseje kicsit ragacsos a végén nem baj, arra ügyelj csak, hogy ne legyen túl meleg a sütő, mert ha elkezdenek a habcsókok barnulni, nem lesznek szépek.
Eton mess készítése
Hozzávalók – Eton mess
1 doboz Ceres Málnás habcsók
2,5 dl habtejszín
50 dkg málna (friss vagy fagyasztott)
Elkészítése – Eton mess
A jéghidegre hűtött tejszínt verjük habbá.
A málna ¾-ét nyomkodjuk össze villával össze és keverjük óvatosan a tejszínhez.
Törd a habcsókokat rusztikus darabokra és forgassuk a tejszínes masszába.
Kanalazzuk poharakba a masszát, a tetejére mehet a maradék gyümölcs. Néhány szebb egész habcsókkal díszíthetjük még a tetejét.
A cikket a Ceres ZRt., a Ceres Málnás habcsók gyártója támogatta.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!
You must be logged in to post a comment.