Málnás eton mess

A málnás eton mess Ceres Málnás habcsók felhasználásával készült.

 

Az eton mess hagyományos angol desszert, amely három fő alkotóelemből áll: tejszínhabból, eperből és durvára tört habcsókból. Állítólag a Windsor melletti Eton College-ben készítették először a Winchester College diákjai ellen vívott, évente megrendezett krikettmeccs alkalmából, azóta is évente készítik. Az eredeti változatban a habcsók még nem szerepelt, az csak a hetvenes években került bele.

Használhatunk hozzá bolti habcsókot is, de meg is süthetjük, egyáltalán nem kell tökéletesnek lennie, hiszen úgyis összetörve kerül a desszertbe. Szezontól függően készülhet más gyümölccsel is, a hab és a habcsók miatt érdemes savanykás gyümölcsöt használni, például málnát, szedret, áfonyát.

 

Habcsók készítése

Hozzávalók – habcsók

4 db tojásfehérje

20 dkg kristálycukor

15 dkg porcukor

2 dkg étkezési keményítő

1 tk citromlé

Elkészítés – habcsók

Verjük kemény habbá a szobahőmérsékletű tojásfehérjéket.Tegyük hozzá a kristálycukrot és citromlevet és verjük nagyon kemény, csillogó habbá. Akkor jó, ha már stabilan megtartja alakját.

Óvatosan szitáljuk bele a porcukrot a keményítővel és spatulával keverjük finoman a masszához.

Nyomjunk formákat habzsákkal sütőpapírra és tegyük 65°C körüli sütőbe majd szárítsuk 1,5 órán át. Ha a belseje kicsit ragacsos a végén nem baj, arra ügyelj csak, hogy ne legyen túl meleg a sütő, mert ha elkezdenek a habcsókok barnulni, nem lesznek szépek.

 

Eton mess készítése

Hozzávalók – Eton mess

1 doboz Ceres Málnás habcsók

2,5 dl habtejszín

50 dkg málna (friss vagy fagyasztott)

 

Elkészítése – Eton mess

A jéghidegre hűtött tejszínt verjük habbá.

A málna ¾-ét nyomkodjuk össze villával össze és keverjük óvatosan a tejszínhez.

Törd a habcsókokat rusztikus darabokra és forgassuk a tejszínes masszába.

Kanalazzuk poharakba a masszát, a tetejére mehet a maradék gyümölcs. Néhány szebb egész habcsókkal díszíthetjük még a tetejét.

 

A cikket a Ceres ZRt., a Ceres Málnás habcsók gyártója támogatta.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!