Ezért maci formájú a mézesüveg

maci formaju a mezesuveg 3

 

 

A méz sokféle csomagolásban kerül a boltok polcaira, de az igazán összetéveszthetetlen a maci formájú mézesüveg. Gondolkodtál már rajta, hogy miért van ez így?

 

Nem, nem csak azért, mert a macik szeretik a mézet, bár ennek is köze van hozzá.

Az egész úgy kezdődött, hogy 1946-ban Ralph és Luella Gamber vásárolt néhány méhcsaládot az amerikai Lancasterben. A férfi akkor még csak új hobbit szeretett volna, amivel saját magukat és szomszédaikat elláthatja mézzel. Néhány év múlva viszont Amerika egyik legnagyobb mézforgalmazójává vált a Dutch Gold Honey nevű cégük.

maci formaju a mezesuveg 3

A mackó formájú üveg ötlete egy vacsorán jött 1957-ben, amikor a cég vezetői és néhány kollegájuk azon gondolkodtak, hogy mivel lehetne még több mézet eladni.

Akkoriban Micimackó és Maci Laci voltak a legkedveltebb mesehősök, így az ő „farvizükön” evezve remélték a sikert a mackó alakú üvegekkel. Ez annyira bevált, hogy azóta is kedvelt csomagolási forma, még akkor is,  ha nem ez a legpraktikusabb.

Főként az elején nem volt az, amikor a műanyaggyártás nem volt annyira fejlett, a maci orrán és a fülén gyakran kifolyt a méz. Ekkor még kézzel festették a macikat – ez a legelején az alapítók gyerekeinek feladata lett.

maci formaju a mezesuveg 3

Ma már persze nem folyik az „orrán-száján” a méz, hanem csak a felső részen kialakított csőrös részből.

 

Te melyik csomagolású mézet emeled le a boltok polcairól? Csábít a maci vagy mindegy, hogy milyen az üvege/flakonja?

 

Mézes receptek:

Mézes-chilis csirkemell krumplipürével

Jeruzsálemi túrótorta

Dombornyomott mézeskalács

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!