Jeruzsálemi túrótorta
.
Megakadt a szemem ezen a „nemnormális” (értsd: nem hagyományos) sütin, ezek mindig vonzanak, volt is otthon kuszkusz… Gyorsan el is készült a jeruzsálemi túrótorta.
Olyan lesz, amilyet még nem ettél! Különleges, nagyon finom, ki kell próbálnod!
Jeruzsálemi túrótorta – Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
tésztához:
2,5 dl kuszkusz (a legtöbb piacon, bioboltban, nagyobb élelmiszerboltokban kapható)
5 dl forró víz
1 csipet só
5 dkg vaj
2 tojás
1 ek méz
túrótöltelékhez:
50 dkg túró
1 doboz Philadelphia sajtkrém vagy 12 dkg mascarpone vagy 12 dkg natúr vajkrém
2 tojás
1 narancs reszelt héja
3 ek méz
sziruphoz:
1/2-1 narancs leve
5-6 ek méz
tetejére:
dió, mandula, pisztácia
Jeruzsálemi túrótorta – Elkészítés:
A kuszkuszt leöntjük forró vízzel, hozzáadjuk a sót, a vajat és a mézet és lefedjük kb 20 percre. Megvárjuk míg kihűl, azután hozzáadjuk a tojásokat.
A túrótöltelékhez összekeverjük a hozzávalókat.
A forma aljába sütőpapírt szabunk, erre simítjuk a kuszkusz felét, erre a túrót, majd óvatosan a kuszkusz másik felét. Kissé nehezen lehet eloszlatni, mivel a túró puha, próbáljuk kis darabkákat egyenletesen a túróra tenni, majd egy kanál hátsó felével elsimítgatni. Erre jöhet a dió vagy a mandula.
200 °C-ra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt megsütjük.
A sziruphoz keverjük össze a hozzávalókat úgy, hogy sűrűn folyós legyen, tálaláskor öntsük a szeletekre.
Ha szereted a túrós sütiket, nézelődj ezek között is, van belőle mindenféle:
Ha tetszett a recept, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le egy bejegyzésről sem! 🙂
Forrás: Szellem a fazékban
5 thoughts on “Jeruzsálemi túrótorta”
You must be logged in to post a comment.
DE jó nekem is van otthon kuszkusz és még sosem használtam:) Szerintem ez lesz az első nekifutásom:)Köszi:)
„Rendes” kajákat lusta vagyok csinálni, ezért vettem, mert köretnek nagyon kényelmes és gyors elkészíteni.
Nagyon jó recept. Évek óta használom a kuszkuszt, néha desszertnek is, de ez fantáziadús és nagyon finom, Évek óta fogyasztjuk a kuszkuszt, de eddig nekem ez nem jutott eszembe! Holnap elkészítem. Köszönöm és szép vasárnapot!
Köszönöm szépen, jó étvágyat hozzá! 🙂
(Nekem koretként nem sikerült eddig túl fantáziadúsan elkészítenem … :))
Most látom, hogy valami összekeveredett a hozzászólásomban:-
Most eszembe is jutott, hogy kétszer próbálkoztam írni és a gép ördöge valamit elrontott.
10 év óta diétázom inzulinrezisztencia miatt. Nagyon sok zöldséget fogyasztok és az egyik kiegészítője ételeimnek a kuszkusz, köles, hajdina, stb…
A zöldséget megpárolom. Mindig gyöngyhagymás, vagy lila hagymás oliva olajon. Brokkoli, cukkini, padlizsán, karfiol, sárgarépa, zöldbab , főtt gyöngybab, stb. Természetesen ezeket nem mind egyszerre, mikor, mi van kéznél. A kuszkuszt húslével elkészítem és elkeverem a kész, párolt zöldséggel. Tálaláskor csak a tetejére teszem, ki hogyan szereti, vesz magának belőle. Gyakran aprítok a zöldségbe sonkát is, vagy maradék csirkemellet.
A cafeblogon, ha van időd, rákereshetsz a „Fitneszanyu” blogjára. Ott pedig a rólam szóló írására: „Egy fitnesz nagyi – Éva”. Elmondom, hogyan tértem át és miért az egészséges táplálkozásra.
Szép vasárnap délutánt neked és vidám napokat!