Hematogen – a vérből készült ’csoki’

hematogen

 

Nekünk, magyaroknak a véres hurkánkkal, meg a hagymás vérünkkel tulajdonképpen egy szavunk nem lehet a szovjetek Hematogen nevű édességére, ami külsőre úgy nézett ki, mint egy csoki, csak éppen csoki vagy kakaó nem volt benne. Volt helyette viszont marhavér. A szovjet kisgyerekek meg falták.

hematogen

Naná, hogy falták, hiszen úgy nézett ki, mint a csoki, amihez viszonylag ritkán jutottak. Állítólag az íze sem rossz. Egészed addig, amíg meg nem tudod, hogy mit is eszel, mert akkor egy kicsit átértékeled az ízeket…

hematogen

Érdekesség hogy a Hematogen eredetileg az 1800-as évekből származó svájci találmány, onnan és a többi országból kikopott, kivéve a Szovjetunióból, ezen a területen még most is fellelhető, bár nyilván nem olyan mértékben, mint korábban.

Ott 1917-től kezdték gyártani, majd később lett igazán népszerű. A II. világháború után sokan éheztek, szükség volt tápanyagdús élelmiszerre, illetve a sebesültek gyógyulásánál, erejük visszanyerésénél is segített. A Hematogen a vérszegénység megelőzésére és enyhítésére került forgalomba. Mivel valóban bizonyítottan gyógyhatású volt, így gyógyszertárakban is lehetett kapni.

hematogen

Kifejezetten a gyerekek szája íze szerint készítették, az 5%-nyi szárított és porított marhavéren kívül cukrot és sűrített tejet is tartalmazott. 10 milligramm vas volt benne, ami nagyjából megfelel a gyerekeknek ajánlott napi mennyiségnek. Ez jellegzetes fémes ízt ad neki, amire van, aki nosztalgiával emlékszik és van, aki utálja.

Rengeteg ízesített változata is létezik: diót, mogyorót, mézet, mazsolát, kókuszt, aszkorbinsavat és egyéb anyagokat is hozzáadtak a különböző termékekhez.

hematogen

Felhívták a figyelmet, hogy finomsága ellenére nem lehet nyakló nélkül enni, hanem szigorúan, mint egy gyógyszert, az előírt adagokat volt ajánlott „bevenni”, túladagolása esetleg hasmenést, hányást okozhat, illetve hosszabb távon elhízást, cukorbetegséget.

 

Te megkóstolnád a véres hurka utáni desszertnek? Leöblíthetnéd egy kis Egri Bikavérrel… 🙂

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!