Sertamin – a sörgyártás melléktermékeként készült húspótló tápszer
Sör és húspótlás és tápszer – így együtt nehéz elképzelni, hogy ezek hogy jönnek össze. Ez volt a Sertamin.
A II. világháború alatti és utáni élelmiszerhiányt, főként húshiányt igyekeztek Sertaminnal megoldani.
Ez nem volt teljesen új találmány, 1922-ben, a gazdasági válság idején már készült hasonló termék Ausztráliában Vegamite, a briteknél pedig Marmite néven – ezek ott máig létező élelmiszerek, míg nálunk a Sertamin a feledés homályába merült.
Az állati alapanyagokat nem, viszont zöldségeket, vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét és sörélesztőt tartalmazó készítményt a Richter Gedeon és a Dreher Sörgyár együttműködéséből keletkezett Paracelsus Rt. készítette, így a sörgyártás melléktermékét, a sörélesztőt is fel tudták használni. Főként ez adta a krém húshoz hasonlító ízét.
A Sertamin népszerűsítésére készítettek egy szakácskönyvet is, melyben a változatos felhasználási módokat mutatták be különböző receptekkel. Sőt, még Sertamin-főzőversenyt is rendeztek.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.