Mochi – ez az édesség gyilkolja a japánokat újévkor

 

Puha kis töltött gombóckák. Nem tűnnek túl „gyilkos hajlamúnak”, de mégis évente több áldozatot szednek Japánban a mochik.

Én is kóstoltam már – sajnos csak a bolti dobozos verziót -, nekem úgy tűnik, elég nehéz belehalni, de nem lehetetlen, annyira nem, hogy a japán hatóságok minden évben figyelmeztetik az embereket a mochievés veszélyeire, sőt, külön weboldalt is szenteltek a mochi okozta fulladás elkerülésére.

De mi ez a gyilkos édesség?

A mochihoz csak rizs, víz és levegő kell meg némi vörösbab töltelékként. Ez a mi számunkra nem az a nagyon étvágygerjesztő lista… Némi ütlegelés, vagyis hosszas püfölés után a rizsből a víz és a beledöngölt levegő hatására egy ragacsos, masszív „cucc” lesz, amiből gombócokat formálnak.

Ezt pedig az ünneplő (=ittas?) japánok egyben próbálják meg lenyelni, ami általában évente 2-3 ember fulladásos halálához vezet, de több mint 100 ember kerül miatta kórházba.

Eredetileg csak újévi étel volt, de ma már egész évben fogyasztják. Az újévi változatát kagami mochinak, azaz tükör mochinak hívják, amelyet a családok az oltárra helyeznek ki minden év december 28-án. Ez két egymásra helyezett gömb alakú mochiból áll, amelyek tetejét naranccsal díszítik. Ezt a szokást eredetileg a szamurájok gyakorolták, mikor is a mochi megtörik és ezzel a tükör szimbolizálja az újévi ünneplések végét és az újév elejét. Nem csak édes verziója létezik.

https://www.instagram.com/p/B3bXsUuhPLz/

 

Nézd meg ezeket a cikkeket is:

Mochi reecept – nem túlzottan autentikusan

Élet és étel Japánban – interjú

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!