Hogy kerül a cici a tányérba?

 

Minden év február 5-én eljön a nap Szicíliában, amikor megjelennek a cukrászdákban a női mellekre hasonlító sütemények. És nem csak hasonlítanak, hanem valóban arról is mintázták, egészen konkrétan Szent Ágotáéról.

De hogy kerül Szent Ágota cicije a tányérra?

A 200-as években már folyt Decius római császár keresztényüldözése, de Ágota nem volt hajlandó megtagadni hitét és még Quinlianus helytartó közeledését is visszautasította. A helytartó bosszúból egy örömtanyára vitette, hogy ott átneveljék, Ágota azonban ellenállt. Ezután már kínzások sorát kellett kiállnia, megverették és a melleit is levágták.

Legendája szerint ezt mondta: „Embertelen zsarnok! Nem szégyelled, hogy egy nő testéről azt vágatod le, amiből mint gyermeket anyád téged is táplált? Tudd meg, hogy lelkemben továbbra is épek melleim, melyeket Istennek szenteltem. Belőlük merítek erőt magamnak.”

Az ezt követő éjszakán megjelent előtte Szent Péter és teljesen meggyógyította. A zsarnok ezután éktelen haragra gerjedt és addig kínoztatta, míg a kínzásokba bele nem halt. Közben viszont hatalmas földrengés rázta meg a várost, amelybe Ágota kínzói is belehaltak, mert maga alá temette őket az összeomló palota. A 6. századi Jeromos-féle Martyrologium február 5-re teszi Szent Ágota temetésének napját.

A természeti katasztrófáknak azonban a szűz halálával nem szakadt vége. Halálának első évfordulóján óriási tűzesőt lövellve kitört az Etna. A rémült sokaság a hagyomány szerint Ágota sírjához futott, és a szarkofágját takaró leplet a lávaár felé tartotta. A lávafolyam erre megállt, a vulkánkitörés csendesedett.

A csoda hatására Ágotához gyakran imádkoznak a tűzhányók veszedelme ellen. Később már mindenféle tűzeset esetén Ágotához fohászkodtak.

Ágota nem csupán tüzek esetén hívható segítségül. Ő a mellbetegek és az anyatej védőszentje is. Az 1500-as évek közepéig Ágotát általában tállal kezében ábrázolták, amelyben két levágott melle volt. Ám a tridenti zsinat megtiltotta a szentek ilyen illetlen ábrázolását.

Fotó: Pinterest

A február 5-i ünnepére készítik a melleire emlékeztető süteményeket, a minne di Sant’ Agata-kat (Szent Ágota emlékezete) vagy cassatelle di Sant’Agata (Szent Ágota keblei). A krémes mázzal és pisztáciás marcipánnal bevont  félgömbökben vajas tésztára halmozott ricotta van, melyet csokoládéval vagy alkoholba áztatott piskótával dobnak fel. A mellbimbót egy szem kandírozott cseresznye szimbolizálja.

 

Olvasd el ezt is: Erre számíts egy igazi olasz étteremben

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂

 3 thoughts on “Hogy kerül a cici a tányérba?”