Tévhitek a C-vitaminról

tevhitek a C-vitaminrol

 

 

A C-vitamin az egyik legfontosabb vitamin, testünk egészséges működéséhez szükséges sokféle folyamatban részt vesz. Viszont az emberi szervezet nem képes előállítani, ráadásul raktározni sem tudja a testünk, a felesleg mindig kiürül, így folyamatosan pótolni kell.

 

Miben segít a C-vitamin?

Ellenállóbbak leszünk segítségével a fertőzésekkel szemben

Gyorsítja a regenerációt, a sebgyógyulást, a növekedést

Fokozza a védelmet a daganatos betegségekkel szemben

Enyhíti az allergiás tüneteket

A kötő- és támasztószövetek kollagénjának képzését segíti

Erősíti az érfalat

Koleszterincsökkentő hatású

Fokozza a vas és a réz felszívódását.

 

Bár talán mindenki a C-vitamint ismeri a legjobban, mégis él néhány tévhit a köztudatban vele kapcsolatban.

C-vitamint szedve nem leszünk náthásak

Bár a C-vitamin rendszeres szedése erősít szervezetünket, ha elkapjuk a náthát, akkor lehet, hogy enyhébb tünetekkel hamarabb túl is leszünk rajta, de ugyanakkora eséllyel betegszünk meg így is.

A citromban van a legtöbb C-vitamin

Valóban jó C-vitaminforrások a citrusok, de sokkal több van a paprikában, a piros kaliforniai paprika 200-300 milligrammnyit is tartalmaz. Remek forrás még a brokkoli, a kelbimbó, a kivi, az eper, az ananász és a sárgadinnye is.

C-vitaminnal fogyhatunk

Félig igaz, félig nem. Az Arizonai Állami Egyetem kutatása összefüggésbe hozta az alacsony C-vitamin-szintet a magasabb testzsír-százalékkal, a C-vitamin hatással lehet arra, hogy mennyi zsírt égetünk. Azonban sajnos csak a C-vitamin tabletták kapkodása nem hoz eredményt, a zsírégetést élénkítő hatása csak rendszeres mozgással együtt működik.

Nem lehet túladagolni

Bár a felesleget nem tárolja a szervezet, a vizelettel kiürül, de mégis lehet túlzásokba esni vele. Napi 2000 milligramm rendszeres bevitele felett puffadás, emésztési problémák, hasmenés, hányinger, hányás, gyomorégés, fejfájás, álmatlanság, illetve vesekövek kialakulása is lehetséges.

 

A C-vitamin főleg érett, friss gyümölcsökben és zöld növényekben található. Ha főzzük ezeket, 60 fok felett lebomlik a C-vitamin. Télen alacsonyabb általában a táplálékkal bevitt vitamin, ebben az esetben érdemes lehet mesterséges úton, pl. tablettákkal kiegészíteni.

 

A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol a C-vitamint is beszerezheted többféle formában.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂