Gőzgombóc tojásmentesen – a bajor csoda
Próbáld ki te is a bajorok desszertjét! Nekem kb tavalyig kimaradt az életemből a gőzgombóc. Aztán egyszer valamelyik boltban le volt akciózva a mirelit pultban, kipróbáltam és nagyon ízlett. Utána már motoszkált a fejemben, hogy meg kellene nekem is csinálnom, de nem szereztem be hozzá megfelelő eszközt (pl egy szűrőt), meg amúgy is, olyan bonyolultnak gondoltam az elkészítését. Aztán utánanéztem és nincs benne semmi extra és elsőre abszolút jól sikerült.
Gőzgombóc tojásmentesen – Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
1 ek cukor
3 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
csipet só
egy citrom reszelt héja
kb 8 ek szilvalekvár (vagy másmilyen savanykás, keményebb lekvár)
4 ek darált mák
4 ek cukor
Gőzgombóc tojásmentesen – Elkészítés:
A meleg tejben a cukorral az élesztőt felfuttatjuk.
A lisztet, olvasztott vajat, citromhéjat hozzáadjuk és elkezdjük összegyúrni.
Ha szép, fényes, egynemű a tészta, kelni hagyjuk kb 40 percig.
Hatfelé osztjuk, kinyújtjuk, a közepébe lekvárt teszünk és alaposan lezárjuk, hogy ne tudjon esetleg kifolyni. Pihentetjük egy negyed órát még.
Vizet forralunk és egy kiolajozott párolóbetétbe, szűrőbe tesszük a gombócok egy részét (ahogy fér, ne legyenek egymáson). Fedő alatt a forró víz gőzében pároljuk kb 10-15 percig.
Ha a gombócok elkészültek, megszórjuk a cukorral elkevert darált mákkal. Lehet mellé egy hígabb vaníliapudingot/öntetet is kínálni.
Tudtad, hogy van Magyaroszágon is gőzgombóc fesztivál Geresdlakon?
Ha tetszett a recept, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂
Forrás: Kata konyha
You must be logged in to post a comment.