Őszi almás sajttorta

almas sajttorta

 

Mostanában rákaptam a sajttortákra, mert ugye tök finomak és az elkészítésük sem egy nagy valami. Ráadásul jól lehet variálni a különböző ízeket, hozzávalókat. Ha már ősz van, most az almát választottam ízesítésként, így egy könnyedebb desszertet kaptam.

 

Almás sajttorta – Hozzávalók (16 cm-es formához):

kekszes alaphoz:

12 dkg darált keksz

6 dkg vaj

krémes réteghez:

26 dkg mascarpone/krémsajt

5 dkg cukor

2 kisebb tojás

15 dkg almapüré (2-3 almából)

1 csapott tk őrölt fahéj

6 dkg tejföl

1 tk keményítő

a tetejére:

1 alma

 

Almás sajttorta – Elkészítés:

A kekszes alaphoz a vajat megolvasztjuk, összekeverjük a darált keksszel és a forma aljába nyomkodjuk egyenletesen.

Az almapüréhez az almákat meghámozzuk, apróra daraboljuk és annyi vizet öntünk rá, ami éppen ellepi. Kb 15-20 perc alatt puhára főzzük. Itt lehet botmixerrel pürésíteni is, én csak kicsit összenyomkodtam villával, mert szerettem volna az almadarabokat érezni evés közben.

A mascarponét, cukrot összekeverjük, majd mehetnek bele egyesével a tojások, a tejföl, a fahéj, a keményítő, majd a végén a kihűlt almapüré.

Ráöntjük a kekszes alapra.

180 °C-ra előmelegített sütőbe teszünk egy vízzel teli edényt (a gőz azért kell, hogy ne repedjen meg a sajttorta) és a tortánkat is.

20 percig sütjük, majd kivesszük, a sütőt visszavesszük 150 °C-ra és rárakjuk a torta tetejére az almaszeleteket (lehet diót is). Én a szeleteket fektetve szerettem volna rárakni, de valószínűleg kicsit vastagok is voltak, illetve még egy kicsivel folyósabb volt a tészta, mint kellett volna, így néhány szelet befordult lefelé, aztán már az összeset hozzájuk igazítottam.

További 40-45 percig sütjük. Akkor jó, ha a széle már megszilárdult, a közepe pedig enyhén remegős. Elzárjuk a sütőt, az ajtaját résnyire nyitjuk és benne hagyjuk a tortát kihűlni.

4-5 órára a hűtőbe rakjuk.

 

 

Próbáljátok ki ezeket a sajttortákat is:

sajttorta 3 hozzávalóból

banános sajttorta

gesztenyepüré sajttorta

csokis sajttorta

 

 

almas sajttorta

 

 

Forrás: http://szofika-a-konyhaban.blogspot.hu/2013/09/oszi-sajttorta-almaval.html