Őszi almás sajttorta
Mostanában rákaptam a sajttortákra, mert ugye tök finomak és az elkészítésük sem egy nagy valami. Ráadásul jól lehet variálni a különböző ízeket, hozzávalókat. Ha már ősz van, most az almát választottam ízesítésként, így egy könnyedebb desszertet kaptam.
Almás sajttorta – Hozzávalók (16 cm-es formához):
kekszes alaphoz:
12 dkg darált keksz
6 dkg vaj
krémes réteghez:
26 dkg mascarpone/krémsajt
5 dkg cukor
2 kisebb tojás
15 dkg almapüré (2-3 almából)
1 csapott tk őrölt fahéj
6 dkg tejföl
1 tk keményítő
a tetejére:
1 alma
Almás sajttorta – Elkészítés:
A kekszes alaphoz a vajat megolvasztjuk, összekeverjük a darált keksszel és a forma aljába nyomkodjuk egyenletesen.
Az almapüréhez az almákat meghámozzuk, apróra daraboljuk és annyi vizet öntünk rá, ami éppen ellepi. Kb 15-20 perc alatt puhára főzzük. Itt lehet botmixerrel pürésíteni is, én csak kicsit összenyomkodtam villával, mert szerettem volna az almadarabokat érezni evés közben.
A mascarponét, cukrot összekeverjük, majd mehetnek bele egyesével a tojások, a tejföl, a fahéj, a keményítő, majd a végén a kihűlt almapüré.
Ráöntjük a kekszes alapra.
180 °C-ra előmelegített sütőbe teszünk egy vízzel teli edényt (a gőz azért kell, hogy ne repedjen meg a sajttorta) és a tortánkat is.
20 percig sütjük, majd kivesszük, a sütőt visszavesszük 150 °C-ra és rárakjuk a torta tetejére az almaszeleteket (lehet diót is). Én a szeleteket fektetve szerettem volna rárakni, de valószínűleg kicsit vastagok is voltak, illetve még egy kicsivel folyósabb volt a tészta, mint kellett volna, így néhány szelet befordult lefelé, aztán már az összeset hozzájuk igazítottam.
További 40-45 percig sütjük. Akkor jó, ha a széle már megszilárdult, a közepe pedig enyhén remegős. Elzárjuk a sütőt, az ajtaját résnyire nyitjuk és benne hagyjuk a tortát kihűlni.
4-5 órára a hűtőbe rakjuk.
Próbáljátok ki ezeket a sajttortákat is:
Forrás: http://szofika-a-konyhaban.blogspot.hu/2013/09/oszi-sajttorta-almaval.html
You must be logged in to post a comment.