Sütőben sült sajtos túrófánk
Annak, aki még soha semmit nem próbált ki tőlem, (annak jár egy ejnye-bejnye, hát minek jártok ide, csak nyálat csorgatni? :)), annak ki kell próbálnia ezt a sajtos túrófánk receptet mindenképpen! Vannak benne ilyen „elrettentő” kifejezések, mint fánk, égetett tészta, stb., de higgyetek nekem, tök egyszerű! És a tésztája … tudjátok, az a jó kis „nedves” tészta, isteni puha és finom! Budapest-Rovinj távon ez a mennyiség simán elfogy 🙂 Egyébként kb. másfél gáztepsivel lesz.
Sütőben sült sajtos túrófánk – Hozzávalók:
0,5 l tej
5 dkg vaj
20 dkg tehéntúró
20 dkg liszt
4 tojás
10 g só
kb 7 dkg reszelt sajt a tetejére, én füstölt sajttal csináltam – isteni!
Sütőben sült sajtos túrófánk – Elkészítés:
A tejet a vajjal és a sóval melegítjük, amíg a vaj el nem olvad.
Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet, kevergetjük, amíg a massza el nem válik az edény falától (ez nagyon gyorsan megvan).
A tűzről levéve hozzákeverjük a túrót. Itt lehet mixert használni, én csak kézzel kevertem.
Amikor langyosra hűlt, jöhetnek egyesével a tojások, szintén alaposan elkeverve.
Ha nagyon szépre akarjuk, lehet habzsákba tölteni a masszát és úgy kinyomni (sütőpapíros tepsire), én csak két kanál segítségével formázgattam nagyjából egyformára a fánkocskákat.
A tetejüket megszórjuk reszelt sajttal.
190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Hasonló állagú, de fetából készült sajtfánk receptje itt található.
Csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához itt!
Forrás: Farkas Vilmos
3 thoughts on “Sütőben sült sajtos túrófánk”
You must be logged in to post a comment.
Sajnos nekem nem sikerült sült sajtos túrófánk. Miért maradt a közepe nyers? Kívül megsült, belül nyers?
Bocsánat, hogy nem válaszoltam, csak most látom, hogy érkezett ide hozzászólás. Lehet, hogy túl nagyra formáztad a fánkokat, én evőkanállal csináltam, kevesebb, mint fele evőkanálnyi tészta jutott egy-egy fánkba. Épp most csináltam meg újra, most valamivel lágyabbra sikerült a tészta, így is átsült a fánk.
Kipróbálós volt, egy picit máskép, krumplival és olajba sütve. 🙂
Nagyon finom. 🙂