Epres tejespite (galatopita)

Epres tejespite galatopita

 

 

Most, hogy már az eperszezon végefelé közeledünk, végre én is készítettem valami epres sütit, epres tejespitét!

Nagyon egyszerűen elkészíthető, a korábban megsütött banános galatopita epres verziója. A fura nevétől nem kell megijedni, ez egy görög édesség gyümölcsös változata (az elképzelhető, hogy a görögök soha nem próbálták eperrel, ezt már én tettem hozzá), tulajdonképpen egy tejespite búzadarával.

 

Epres tejespite – Hozzávalók (kb 20×30 cm-es formához):

1 l tej

10 dkg vaj

1/2 bögre cukor (kb 1,25 dl)

1 bögre búzadara (kb 2,5 dl)

3 tojás

kb 40 dkg eper

 

Epres tejespite – Elkészítés:

A tejet melegítjük, felolvasztjuk benne a vajat.

Hozzáadjuk a búzadarát és cukrot és addig keverjük habverővel, amíg be nem sűrűsödik.

A tűzről levéve hűlni hagyjuk.

A tojásokat enyhén felverjük és a langyos masszába keverjük.

A formát kibéleljük sütőpapírral vagy kivajazzuk.

Az epret bele lehet keverni a tésztába vagy lehet rétegesen beletenni, és most a réteges megoldást választottam, mert azt szerettem volna, ha a süti teteje sima és világos lesz.

Egy réteg tésztára ráhalmoztam az epret.

epres tejespite

 

Ezután jött kanalanként rá a többi tészta. A tetejét nedvesített kanállal el lehet könnyen egyengetni.

epres tejespite

Én a tetejét szerettem volna kidíszíteni, leírom, hogyan, de ez a lépés természetesen kihagyható.

Kb. egy evőkanálnyi lisztet összekevertem annyi vízzel, hogy nagyon sűrűn folyó palacsintatésztaszerű legyen. Annyi ételfestéket tettem hozzá, hogy jó intenzív legyen a színe. Nylonzacskóba töltöttem és egy nagyon apró lyukat vágtam rajta, vonalat húztam vele és pöttyöztem.

epres tejespite

 

180 °C-ra előmelegített sütőben kb 50 perc megsütjük.

epres tejespite

 

 

Konyhalál Facebook-oldal itt található és lájkolható! 🙂

 

 

epres tejespite

epres tejespite

epres tejespite