Epres tejespite (galatopita)
Most, hogy már az eperszezon végefelé közeledünk, végre én is készítettem valami epres sütit, epres tejespitét!
Nagyon egyszerűen elkészíthető, a korábban megsütött banános galatopita epres verziója. A fura nevétől nem kell megijedni, ez egy görög édesség gyümölcsös változata (az elképzelhető, hogy a görögök soha nem próbálták eperrel, ezt már én tettem hozzá), tulajdonképpen egy tejespite búzadarával.
Epres tejespite – Hozzávalók (kb 20×30 cm-es formához):
1 l tej
10 dkg vaj
1/2 bögre cukor (kb 1,25 dl)
1 bögre búzadara (kb 2,5 dl)
3 tojás
kb 40 dkg eper
Epres tejespite – Elkészítés:
A tejet melegítjük, felolvasztjuk benne a vajat.
Hozzáadjuk a búzadarát és cukrot és addig keverjük habverővel, amíg be nem sűrűsödik.
A tűzről levéve hűlni hagyjuk.
A tojásokat enyhén felverjük és a langyos masszába keverjük.
A formát kibéleljük sütőpapírral vagy kivajazzuk.
Az epret bele lehet keverni a tésztába vagy lehet rétegesen beletenni, és most a réteges megoldást választottam, mert azt szerettem volna, ha a süti teteje sima és világos lesz.
Egy réteg tésztára ráhalmoztam az epret.
Ezután jött kanalanként rá a többi tészta. A tetejét nedvesített kanállal el lehet könnyen egyengetni.
Én a tetejét szerettem volna kidíszíteni, leírom, hogyan, de ez a lépés természetesen kihagyható.
Kb. egy evőkanálnyi lisztet összekevertem annyi vízzel, hogy nagyon sűrűn folyó palacsintatésztaszerű legyen. Annyi ételfestéket tettem hozzá, hogy jó intenzív legyen a színe. Nylonzacskóba töltöttem és egy nagyon apró lyukat vágtam rajta, vonalat húztam vele és pöttyöztem.
180 °C-ra előmelegített sütőben kb 50 perc megsütjük.
Konyhalál Facebook-oldal itt található és lájkolható! 🙂
You must be logged in to post a comment.