Lépesméz torta
Ha valami különlegességre vágysz – külalakban és ízben is – ez a lépesméz torta neked való!
Ez egy olyan lépesméz torta, amiben nincsen lépesméz :), a külalakjáról kapta a nevét. Kicsit utánanéztem, nevezik ezt indonéznek, malájnak, vietnáminak és kínainak is és vannak különböző színes variációk is (fehér, sárga, zöld) és bonyolultabb elkészítési módok is.
Lépesméz torta – Hozzávalók:
21 dkg kristálycukor
2,4 dl víz
8 dkg vaj
16 dkg sűrített tej
18 dkg liszt
6 db tojás
3 tk szódabikarbóna
Lépesméz torta – Elkészítés:
A cukrot aranysárgára karamellizálom, majd óvatosan beleöntöm a vizet és a vajat. Félreteszem hűlni.
A tojásokat felverem villával és hozzáadom a kihűlt karamellhez.
Belekeverem a sűrített tejet és a liszt és szódabikarbóna keverékét. A palacsintatésztánál folyósabb masszát kapunk.
10 percig állni hagyjuk.
180 °C-ra előmelegített sütőben kb 1 órát sütöm (tűpróbáig).
Érdekes, ruganyos állagú lesz a belseje.
Csokiöntettel tálalhatjuk (a színe alapján általában csokiízt várnak az emberek).
Konyhalál Facebook oldal: itt! 🙂
3 thoughts on “Lépesméz torta”
You must be logged in to post a comment.
Úristen, amiben sűritett tej van azt én imádom:)
Én is csokisnak néztem… nagyon fincsi! 🙂
Igen, ezt jó előre tisztázni magunkban (és a kóstolókban), hogy ez nem csokis, különben csalódás lesz 🙂 Viszont jó karamelles … 🙂