Vajkaramellás pite fahéjas sült almával

 
 
 
 
Még mindig itthon “nyaralok”. Ezt ugyan már nem lázasan, de azért salsa lázban és még betegen sütöttem. Szerencsére gyorsan megvan. És nagyon finom!
 
 
Hozzávalók (24 cm-es piteformához):
3 dl tejszín
5 dkg vaj
13+5 dkg cukor
10 dkg liszt
4 tojás
50 dkg savanykás alma
1 tk fahéj
1 kk só vaj és liszt a forma kikenéséhez 
 
Elkészítés:
A 13 dkg cukorból világos karamellt készítünk (rázva, nem keverve ;-)).
Ehhez adjuk a vajat, majd a tejszínt (sisteregni fog). Kis lángon folyamatosan kevergetjük.
Ha feloldódott a karamell, akkor levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
Az almát megpucoljuk és 2 cm-es kockákra vágjuk.
Egy serpenyőben az 5 dkg cukorból is karamellt készítünk, ehhez adjuk az almakockákat. Addig sütjük együtt őket, amíg az alma meg nem puhul kissé. Ekkor megszórom fahéjjal és összeforgatom.
A kihűlt tejszínes karamellel habverővel alaposan elkeverjük a lisztet, sót és a tojásokat. Kivajazott, kilisztezett piteformába öntjük.
A tetejére egyenletesen rászórjuk az almát. 160 °C-ra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.
 
 
 
 


6 thoughts on “Vajkaramellás pite fahéjas sült almával”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük