Szilvalekvárral töltött fánk sütőben sütve

szilvalekvarral toltott fank sutoben sutve

 

Legtöbben szeretik a fánkot, de az olajban sütés sokakat eltántorít a készítésétől. Itt az olajmentes változat, a szilvalekvárral töltött fánk sütőben sütve! Természetesen kicsit más lesz a tészta állaga, mint az olajosé, főként a tészta széle, a belseje szerintem, egészen hasonló, viszont nem kell olaj, olcsóbb és egészségesebb is lesz. És csak a jó illatokat fogjuk érezni a konyha felől…

 

Szilvalekvárral töltött fánk sütőben sütve – Hozzávalók:

40 dkg liszt

2 ek cukor

5 dkg vaj

2 csomag szárazélesztő

1,5 dl langyos tej

2 tojás

a töltelékhez: szilvalekvár (vagy bármilyen keményebb lekvár)

 

Szilvalekvárral töltött fánk sütőben sütve – Elkészítés:

A lisztben elkeverjük a cukrot, és a szárazélesztőt, majd belemorzsoljuk a vajat.

A tejet meglangyosítjuk és elkeverjük benne a tojásokat, majd a liszt közepére öntjük és összegyúrjuk a tésztát rugalmas, sima állagúra.

Langyos helyen kb. fél óra alatt duplájára kelesztjük.

Ezután újra átgyúrjuk a tésztát és 24 egyenlő részre osztjuk.

A tésztadarabokat kilapítjuk és a közepébe lekvárt teszünk. Összezárjuk, összecsippentjük a széleket és a kezünkben szép gombócokat formázunk belőlük. A „szép” felével felfelé sütőpapíros tepsire rakjuk őket.

Fél órát ismét hagyjuk kelni.

190°C-ra előmelegített sütőben kb. negyed óra alatt aranyszínűre sütjük.

Porcukorral megszórva tálaljuk.

 

Szereted a fánkot? Nézd meg ezeket a recepteket is!

A mi szalagos fánk(unk)

10 perces fánk

Sütőben sült sajtos túrófánk

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!

 

szilvalekvarral toltott fank sutoben sutve

 

Forrás: Pálmafa Project