Olyan nehéz lenne megérteni A Konyhafőnök-öt?

 

A Konyhafőnök az RTL Klubon futó főzőshow. „Senki” nem nézi, de véleménye mindenkinek van róla.

 

Én mostanában nézem A Konyhafőnök-öt, megy a háttérben, amíg esténként dolgozom. Egyébként nem ez a kedvenc műsorom, akkor sem, ha gasztrbloggerként passzol(na) az érdeklődési körömbe. Volt olyan évad, talán az első VIP sorozat hírességekkel, amit pont egy akkori munkám miatt kellett néznem és írnom róla, az például egészen szórakoztató volt, mert akkor hagytak fel a séfek (nyilvánvalóan tettetett) nagyon fennhéjázó stílusával és kezdtek el poénkodni, így számomra sokkal élvezhetőbb volt, mint a korábbi adások, szerintem ez jót tett a műsornak.

 

Tudom, mazochista vagyok (és baromi sok időm van), de szoktam kommenteket olvasni a különböző cikkek alatt. Aztán persze jól felhúzom magam miattuk, hogy jó pár embernek még egy egyszerű TV-műsort is magyarázni kell. Most megteszem.

A Konyhafőnök


Az egyik „kedvencem”, mert annyira „eredeti” és „még soha sehol nem hallottuk ezt”:

„Amiket kivisznek a zsűri elé, azokat az adagokat falun elmosogatják!”

Kicsit máshogyan megfogalmazva:

„Egy lavór közepére odatesznek egy picike kis szart, mi ez?”

Ezt hívják tálalásnak. Nem, nem azt, amikor megpúpoznak egy mélytányért pörkölttel. Ez is művészetnek tekinthető, mert nem csak a szánkkal eszünk, hanem a szemünkkel is, kell a látvány is az összképhez.

 

„Hát, inkább egy jól elkészített paprikás krumpli, mint ezek az ételek!”

Ha meg paprikás krumplit főznének (nyilván mind a 20 részben…), akkor meg az lenne a baj, hogy miért ezt főzik, ezt már egy tízéves gyerek is tudja.

 

„Itt aztán megy ám a pazarlás, nem hogy azoknak adnák, akik csak a műsorban látnak húst, meg a boltban, nagyon sokan örülnének neki.”

Lehet. Érdekes főzőműsor lenne belőle. És nem is ez a szegénység kérdésének megoldása.

 

„Rengeteg a pocsékolás… nem tudom, hogy amatőröknek miért kell akkora mennyiségű drága nyersanyagot odaadni hogy dolgozza fel… fogalmuk nincs, hogy kell és egy óriási halból vagy húsból kivágnak egy csipetnyi darabot…

Nem ismerem a kulisszatitkokat, de van egy sejtésem, hogy nem dobják ki a megmaradt alapanyagokat, hanem azokból valakik jól laknak.

Ja, és azért adják oda feldolgozni az alapanyagokat, mert azt is kell tudnia egy konyhafőnöknek.

 

„Itt már csak a felvágás megy a drága és az „egzotikus” ételekkel.”

Ezt egyébként a bikapéniszt feldolgozó adásról szóló cikkhez írták. Nem ismerem a bikapénisz árfolyamát, lehet, hogy drága, bár nem hiszem, hogy túl nagy rá a kereslet. Talán nem is annyira egzotikus alapanyag… Egyébként tényleg sok különleges – és drága – alapanyagot kapnak a versenyzők, ebben az a jó, hogy így megismerhetjük őket, esetleg kedvet is kaphatunk a kipróbálásukhoz.

 

„Nincs olyan étel, amit megennénk egy étteremben vagy otthon! Akkor mi alapján dől el, hogy ki győz?”

Nyugodjá’ meg, nem az alapján, hogy neked mi ízlik.

 

„Azért az érdekelne, hogy egy Michelin csillagos étteremben ki rendel például bikapéniszt?”

Szerintem az az „elvetemült” ember lehet, aki egy vidéki vendéglőben kakasherepörköltet rendel. Ugyanaz az “alkatrész”.

 

A ilyenfajta műsort pont a kritizált elemeiért érdemes nézni: azért mert új dolgokat láthatunk és tanulhatunk, hogy olyan technikákat mutatnak, amiket soha az életben nem fogsz otthon alkalmazni, de érdekesek, hogy olyan kihívások elé állítják a versenyzőket, amik nem fordulnak elő házi környezetben – de talán még étteremben is ritkán. Hogy akkor meg minek nézzed? Mert felkeltheti az érdeklődéseket, fejlesztheti a kreativitásodat vagy csak éppen egy kis plusz kísérletező kedvet ad, amikor másnap a szokásos paprikás krumpli ebédet főzöd. Hidd el, lesz, aki értékelni fogja és közben még te is jól fogod érezni magad. Erre “való” A Konyhafőnök.

 

 

Ti nézitek A Konyhafőnök-öt? Hogy tetszik? Mi az, amit elvártok egy főzőshow-tól? (nem egy főzőműsortól, hanem ahol versenyeznek is).

 

Olvasd el ezt is: Szerintem – Három pötty kaja bazi nagy tányéron?

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!

 1 thought on “Olyan nehéz lenne megérteni A Konyhafőnök-öt?”

  • Ez jo! 😀 Ugyanigy vagyok en is a kommentekkel, rettenetesen fel tudom huzni magam ezen az ostoba, maradi gondolkodason. A magyar ember pontosan ugyanugy polihisztornak hiszi magat a gasztronomiaban, mint a politikaban vagy jelenleg az oltast illetoen. Egyszeruen keptelen a helyen kezelni a dolgokat. Ha peldaul az altala olyan nagyra becsult toltottkaposztat megprobalod szebben talalni, esetleg tejfelhabbal megdobni, a maga bugris modjan figyelmeztetni fog arra, hogy ne maszatold ossze a tanyerjat. Ebben – sem – fogunk sosem megvaltozni sajnos. 🙁