Feta sajtos sült édesburgonya

feta sajtos sult edesburgonya

 

 

Rizs vagy krumpli helyett válaszd köretnek az édesburgonyát egy kis csavarral, legyen feta sajtos sült édesburgonya belőle!

Az édesburgonyát pár éve kezdtük megismerni, akkor jelent meg a hazai boltokban. Nem a legolcsóbb dolog, de elég gyakran leakciózzák a különböző üzletláncok, a „normál” krumpli pedig egyre drágább, így már az édesburgonya sem a megfizethetetlen kategória.

Érdekesség, hogy bár burgonyának hívják és kinézetre is hasonló, rendszertani besorolása szerint mégsem burgonyaféle, hanem a szulákfélék nemzetségébe tartozó, évelő növény. Amerika trópusi részein őshonos, de a világ szinte összes trópusi, szubtrópusi vidékén termesztik, sőt, az egyik legfontosabb népélelmezési cikként tartják számon. A legtöbbet Brazíliában termesztenek belőle, ahol a szeszgyártásnak is alapanyagául szolgál.

Szénhidrátban és béta-karotinban gazdag növény. C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is. Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. Délkelet-Ázsiában a zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, ezekben a gyökerénél is több a C-vitamin és a béta-karotin.

Ízre és állagra is valahol a sütőtök és a krumpli között van.

Ehetjük megfőzve, párolva, grillezve, pürésítve, köretként, levesként, főzelékként, de még édes sütemény is készülhet belőle.

 

Hozzávalók – Feta sajtos sült édesburgonya:

1 kg édesburgonya

10 dkg feta sajt

bors

1 ek olívaolaj

 

Elkészítés – Feta sajtos sült édesburgonya:

Az édesburgonyák héját alaposan dörzsöljük meg egy kefével. Ha viszonylag egyenletes héjú édesburgonyát sikerült venni, akkor ennyi elég is, ha már hibásabbat, akkor azokat a részeket érdemes kivágni, de meghámozni nem kell.

Felszeleteljük 7-8 mm vastag szeletekre.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk (hogy ne égjen le és ne kelljen sokat mosogatni utána), megszórjuk sóval, borssal, pár csepp olívaolajat csepegtetünk rá, majd rámorzsoljuk a fetát.

200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük.

Lehet hasábokra is vágni, illetve nem túl nagy, egyenletes méretű édesburgonyákat félbevágni és úgy rászórni a feta sajtot – ennél viszont érdemes egy kicsit elősütni és később rátenni a fetát, mert hajlamos kissé megégni hosszabb idejű sütésnél.

 

Még több köretért kattints ide!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz  a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 

 

feta sajtos sult edesburgonya

feta sajtos sult edesburgonya

feta sajtos sult edesburgonya