Feta sajtos sült édesburgonya
Rizs vagy krumpli helyett válaszd köretnek az édesburgonyát egy kis csavarral, legyen feta sajtos sült édesburgonya belőle!
Az édesburgonyát pár éve kezdtük megismerni, akkor jelent meg a hazai boltokban. Nem a legolcsóbb dolog, de elég gyakran leakciózzák a különböző üzletláncok, a „normál” krumpli pedig egyre drágább, így már az édesburgonya sem a megfizethetetlen kategória.
Érdekesség, hogy bár burgonyának hívják és kinézetre is hasonló, rendszertani besorolása szerint mégsem burgonyaféle, hanem a szulákfélék nemzetségébe tartozó, évelő növény. Amerika trópusi részein őshonos, de a világ szinte összes trópusi, szubtrópusi vidékén termesztik, sőt, az egyik legfontosabb népélelmezési cikként tartják számon. A legtöbbet Brazíliában termesztenek belőle, ahol a szeszgyártásnak is alapanyagául szolgál.
Szénhidrátban és béta-karotinban gazdag növény. C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is. Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. Délkelet-Ázsiában a zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, ezekben a gyökerénél is több a C-vitamin és a béta-karotin.
Ízre és állagra is valahol a sütőtök és a krumpli között van.
Ehetjük megfőzve, párolva, grillezve, pürésítve, köretként, levesként, főzelékként, de még édes sütemény is készülhet belőle.
Hozzávalók – Feta sajtos sült édesburgonya:
1 kg édesburgonya
10 dkg feta sajt
só
bors
1 ek olívaolaj
Elkészítés – Feta sajtos sült édesburgonya:
Az édesburgonyák héját alaposan dörzsöljük meg egy kefével. Ha viszonylag egyenletes héjú édesburgonyát sikerült venni, akkor ennyi elég is, ha már hibásabbat, akkor azokat a részeket érdemes kivágni, de meghámozni nem kell.
Felszeleteljük 7-8 mm vastag szeletekre.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk (hogy ne égjen le és ne kelljen sokat mosogatni utána), megszórjuk sóval, borssal, pár csepp olívaolajat csepegtetünk rá, majd rámorzsoljuk a fetát.
200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük.
Lehet hasábokra is vágni, illetve nem túl nagy, egyenletes méretű édesburgonyákat félbevágni és úgy rászórni a feta sajtot – ennél viszont érdemes egy kicsit elősütni és később rátenni a fetát, mert hajlamos kissé megégni hosszabb idejű sütésnél.
Még több köretért kattints ide!
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!
You must be logged in to post a comment.