Hallottál már a fahéjgyűjtő húsevő madarakról?

 

A fahéj a legnépszerűbb fűszereink egyike. Ott van a süteményekben, a gyümölcslevesekben, a kávénk tejszínhabjának a tetején, a forralt borban, a karácsony illatát is hozzá kapcsoljuk.

Ismerd meg a fahéj történetét!

A fahéj is régóta ismert fűszer, Kínában már az ie. 2800-as évekből maradt írásos emlék róla. Egyiptomban vallási szertartásokhoz, például a holttestek balzsamozásához is használták, emellett persze ételízesítéshez is. Rómában szintén a halottak közelében vették hasznát, a holttestek égetésénél a máglyára került némi fahéjrúd is, hogy a nem éppen kellemes szagokat elnyomja. A legenda szerint Néró a meggyilkolt feleségének máglyáján Róma egyévnyi fahéjszükségletét égette el, ami azért is különleges, mert akkoriban ötször olyan drága volt a fahéj, mint az ezüst. (Ugye nem ez fog ezután eszedbe jutni, amikor legközelebb a fahéjas sütidet majszolod…? Jaj, tudom, hogy de!)

A középkorban a magas ára miatt szinte státuszszimbólummá vált, fűszerként és gyógyszerként használták.

Ceylonból, a termőhelyéről arab kereskedők hozták Európába és úgy próbálnak nagyobb bizniszt csinálni belőle, hogy furcsa legendákat kerekítettek köré. Például olyanokat, hogy óriási húsevő madarak gyűjtik az égig érő fákon levő fészkeikben a fahéjrudakat. Ahhoz, hogy megszerezzék tőlük ezeket, nagy húsdarabokat tesznek a fészek alá, amire a madarak lecsapnak és felviszik magukkal, a faág letörik, a fészek leesik és máris összeszedhető a „szajré”.

Más mese szerint mérges kígyók őrzik a fahéjrudakat, amiket csak az életüket kockáztató, hős kereskedők tudnak megszerezni.

Az ilyen módon felvert árak miatt is indultak a nagy földrajzi felfedezések, a 16. század elején a portugálok, majd a hollandok, később az angolok kezébe kerültek a fahéjtermő helyek. A 19. században elterjedt az indonéz fahéj is, ami kevésbé értékes és ízletes, mint a ceyloni/Sri Lanka-i.

Hogyan kerül a fahéj a tányérunkba?

A fahéj a kasszia fa kérge. 2 évig nő a facsemete, amikor visszavágják a földig. A következő évben az ágacskákat vágják le és nedvesen lehántják a héjukat. Ennek a belsejéből lesz a fogyasztható fahéj. 4-6 óráig szárítják, majd 5-10 cm-es darabokra vágják. Minél vékonyabb az ebből pöndörödő tekercs, annál értékesebb.

Így szüretelik:

 

Szereted a fahéjas édességeket? Nézd meg itt a fahéjas recepteket!

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂