Karácsonyi trakta – vajon halálra tudjuk enni magunkat?

karacsonyi trakta

 

Amikor valami jóféle lakoma, éttermezés, lagzi, ünnepi ebéd jön, akkor sokszor mondjunk, hogy na, most halálra zabáljuk magunkat! Ami azért nem következik be, viszont kellően rosszul leszünk közvetlenül az evés után azért, mert már szinte mozdulni sem tudunk, csak szuszogunk, utána meg azért, mert próbálja a szervezet feldolgozni, amit leküldtünk, de ez vagy túl gyorsan megy és a lakás legkisebb helyiségébe kényszerülünk vagy túl lassan, ami meg elnyújtja a szenvedéseinket.

De halálra lehet zabálni magunkat ténylegesen? Veszélyben vagyunk a karácsonyi trakta alatt?

Hosszú távon nyilván, ha olyanokat eszünk, akkor azok teszik a dolgukat és esetleg más betegségekkel együtt okozhat halált, illetve mentális és fizikai betegségek is vezethetnek ide.

Most viszont a rövid távú halálra evésre vagyok kíváncsi.

Elméletileg lehetséges, gyakorlatilag a testünk azért (sokszor) okosabb nálunk és nem nagyon engedni ezt nekünk.

A gyomrunk űrtartalma 1,5-2 liter, így fér bele ételből bőven. Ráadásul mivel erős és rugalmas szövetből áll, tágulni is képes a duplájára is. Egyénenként eltérő lehet, hogy kinek mennyire, az evőversenyek győzteseinek például általában ennél jóval nagyobbra – és ez független attól, hogy külsőre ki soványabb vagy testesebb, szóval, ha egy nálad cingárabb emberrel kezdenél el versenyezni, az nem jelenti azt, hogy automatikusan te fogsz nyerni.

Ha már eléri a gyomrunk a kapacitásának végét, akkor előfordulhatna, hogy megreped, ami ugye nem tesz túl jót az egészségünknek… Viszont a szervezet gondol a gazdatest idiótaságaira és még jóval ezelőtt hányingerrel jelez, hogy ez itt kérem nem oké és visszaadja a természetnek, ami az övé volt.

Érdekesség, hogy ha az evésbe nem is igazán, azért a túlevés okozta hányásba sokkal könnyebben bele lehet halni, mivel az extrém hányás következtében berepedhet a nyelőcső, aminek kezeléséhez gyors műtét és fertőzés megállítása szükséges.

Azt azért meg kell jegyezni, hogy van olyan eset, amikor ténylegesen bele lehet halni a túlevésbe, de itt nem extrém sok evésről van szó, csak többről, mint korábban. Akik sokáig éheztek, böjtöltek és hirtelen visszaállnak a korábbi adagokra, azoknál a táplálék hatására újraindulnak a szervezetben a normál folyamatok, amik például magnéziumot és foszfátot igényelnek, ám ezekből az éhezés miatt amúgy is kevés van. Ha ezeket feléljük, az hamarosan szívelégtelenséghez vezethet, ami pedig halálhoz. Ez természetesen kivédhető fokozatos visszatéréssel a normál adagokhoz.

 

Na, milyen kis vidám téma lett karácsony előtt! Mindenkinek jó étvágyat a karácsonyi vacsorához!

Ha nem ijesztettelek el eléggé, akkor böngéssz a karácsonyi receptjeim között!

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről!

 

 

Forrás: 

https://gizmodo.com/can-you-eat-so-much-that-you-die-1821689579

https://index.hu/tudomany/til/2018/01/31/kepes-e_az_ember_halalra_enni_magat/