Tényleg gyógyít a pálinka? Van egy rossz hírem…

gyogyit a pallinka

 

Köztudott „tény”, hogy a pálinka gyógyít.

Éhgyomorra meghozza az étvágyat, fogfájást csillapít öblögetve, torokfájást elmulaszt, fertőtlenít bármit. Ha nem akarsz beteg lenni – megelőzésképp idd. Ha már beteg vagy, akkor gyógyszerként idd. Mindenre (is) jó – tartjuk.

Igaz ez?

Van egy rossz hírem. Ezeknek csekély az igazságtartalma.

 

Az alkohol fertőtlenít. Na, ez igaz. De, sajnos csak akkor, ha több mint 70 fokos. Viszont a legkerítésszaggatóbb páleszek is „csak” 50-55 fokosak, így sajnos ezek nem fertőtlenítenek (vagy csak elhanyagolható módon). A 70 fok feletti alkohol pedig már nem csak a baktériumokat fertőtleníti le a torkodról, hanem nagyjából a torkodat is lemarja, így ez nem igazán ajánlott módszer.

Na és külsőleg fertőtlenít? Van egy olyan hatása, hogy elvonja a vizet, így sajnos a szöveteket is roncsolja, így sebre önteni szintén nem ajánlott, mivel közben a fertőtlenítő hatása elenyésző.

Segít elaludni? Mondjuk úgy, elfeküdni segít… Kis mennyiségben fogyasztva élénkítő hatású, tehát egy kupica nem segít. A több kupica ugyan kiüt, de az nem lesz egy pihentető alvás, így erre a célra szintén nem ajánlott.

Meghozza az étvágyat? Ha ebéd előtt lehúzunk egy felest, akkor utána kívánjuk az ételt. Egyrészt nyilván azért, mert már dél van és amúgy is ennénk, másrészt mert az alkohol elkezdi marni a gyomrunkat, a szervezetünk pedig szeretné ezt az érzést elmulasztani, ezért kaját követel.

Akkor jó, ha mar? Ez már az input részénél sem jó, de az utóhatása sem lesz kellemes, az ilyen pálinkák szinte garantálják másnap a fejfájást, rosszullétet.

Akkor mire jó? Arra, hogy ha megiszol néhány pohárkával, a fenti problémák már nem annyira fognak érdekelni…

 

Olvasd el ezeket is:

A kávé öl – gondolta a svéd király és ezt emberkísérlettel próbálta bebizonyítani

Érdemes a Himalájáig menni egy kis sóért?

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 2 thoughts on “Tényleg gyógyít a pálinka? Van egy rossz hírem…”

  • A kerítésszaggató mint kifejezés, nem az alk. fokban magas pálinkákra értendő, hanem azokra a pálinkákra, amik cefrézési és/vagy főzési hiba miatt „marnak”, kaparnak! Értsd pl. földdel szennyezett cefre esetében az akroleines fertőzés okozhat kaparó, csípős ízt, továbbá főzés során a hibás előpárlati leválasztás szintén okozhat kaparó hatást. Azaz ez a hiba kibukik akkor is, ha a párlat alk. foka 38 fokos és akkor is, ha 50-55 alk. fokos, ugyanakkor egy 50-55 alk. fokos pálinka is lehet lágy, könnyen fogyasztható. Szóval ez egy erős tévhit! (Ha már azokról van szó a cikkben…) 🙂 Hogy mire jó? Mondjuk fogyasztani… élvezeti értéke van, amennyiben kiváló pálinkát fogyasztunk. Jó alapanyagból, hibátlan cefrézéssel, hibátlan lepárlással egy olyan terméket kapunk és tarthatunk poharunkban, ami az alapanyag jegyeit, a gyümölcs jegyeit intenzíven magában hordozza, ízben és illatban egyaránt.

  • Ha tényleg nem segít a fenti gondok egyikén sem, akkor mivel magyarázza a cikk írója azt, hogy amikor beteg vagyok (pl. megfázok) és gyógyszereket veszek be akkor kb. 3-4 nap mire kievickélek a náthából, de ha lefekvés előtt egy feles jó igazi magyar pálinkát megiszok (nem a bolti összepancsolt löttyöket) másnapra minden bajom elmúlik?
    Mi arra a válasz, ha ég a gyomrom a pálinka kb 1 óra alatt elmulasztja?
    Ezekre a kérdésekre szeretnék választ kapni úgy, hogy én mint egy nem gyógyszerész ember is megértsem mi az oka ezeknek.