Agyfagyás – ezért érezzük egy nagy adag fagyi után

Agyfagyas

 

Igazi kánikulában semmi nem esik jobban, mint egy nagy adag fagyi vagy egy pohár jégkása. És naná, hogy ilyenkor nincs finomkodás, hatalmas adagokban küldjük be a szervezetünkben a „hűtőanyagot”, amitől aztán nem csak a testünk, de úgy érezzük, hogy az agyunk is lefagy. Nem egy kellemes dolog ez, lezsibbad a fejünk, és meg is fájdul – ha szerencsénk van, akkor fél perc alatt el is múlik az agyfagyás, ha nem, akkor a fejfájás velünk marad.

De mi okozza az „egzotikus” nevű sphenopalatine ganglioneuralgiát, vagyis az „agyfagyást”?

Az oka az, hogy a szájpadlásunk hátsó része nem jól viseli a hirtelen túlzott hideget. Az ott levő sphenopalatine ganglion (SPG) idegcsoport olyan információt továbbít, melynek hatására kitágul hirtelen az agy érhálózata, így próbál védekezni a hideg ellen. De mivel a kitáguló erek miatt a koponyán belül megnő a nyomás, elkerülhetetlen a fejfájás.

Agyfagyas

Az SPG-t viszont „be lehet csapni” kétféle módszerrel is, az egyik egy készítmény, mely ellazítja az idegeket, a másik pedig egy elektromos készülék, ami stimulálással előzi meg a fejfájást.

Természetesen nem az agyfagyás kezelésére fejlesztették ki ezeket az eszközöket, hanem a migrénére, de agyfagyáskor is hat(na).

Persze ezek nélkül is elkerülhetjük az agyfagyást. A legegyszerűbb módon úgy, ha nem eszünk hideget. Vagy csak lassan, kis adagokban, a szájpadlásunk elülső részénél tartva.

Ha pedig mégis elért az agyfagyás, akkor a kellemetlen tüneteket úgy csökkenthetjük, ha a nyelvünket a szájpadlásunkhoz nyomjuk. A nyelv melege ugyanis felmelegíti az érzékeny idegeket.

De amellett, hogy nem jó érzés, semmi bajunk nem lesz az agyfagyástól, rövid idő alatt túl is leszünk rajta.

 

Ki akarod próbálni az agyfagyást? Vagy inkább azt kihagyva simán fagyit ennél? Készítsd el otthon:

Túrógombóc fagyi

Extra gyors meggyfagyi

Banános nutellafagyi – ennél egyszerűbb nincs

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂