Aranygaluska – egyszerűbben, mint gondoltad

Aranygaluska

 

Nem is annyira aranygaluska, hanem ez már inkább négergaluska, és mint kiderült, nagy titkok tudói vagyunk aranygaluskakészítés-ügyben.

Kitettem egy képet a Facebookra, amin épp az aranygaluska tésztáját szaggatom – egy kanál volt a kezemben. És jött az első furcsa komment, hogy ez bizonyára a “lusta verzió”. Anyukámmal egymásra néztünk, hogy hát hogyan máshogy lehet szaggatni, mint így. Gyors guglizás után kiderült, hogy mások előveszik a nyújtódeszkát, kinyújtják a tésztát, majd pogácsaszaggatóval vágják ki a galuskákat. Mi meg ugyanabból az edényből, amiben kelt, olajos kanállal szaggatjuk ki. Kevesebb idő, kevesebb macera, kevesebb liszt, kevesebb mosogatnivaló. Utána még sok olyan komment érkezett, amiben rácsodálkoztak erre a módszerre (persze sok olyan is írt, aki kanalazik), szóval talán érdemes külön leírni blogposztban is. Ha eddig máshogy csináltátok, próbáljátok ki így is!

Aranygaluska

És miért négergaluska? Mert hol több, hol kevesebb kakaó is szokott nálunk rá/belekerülni, így kicsit kakaóscsigás íze is lesz.

 

Aranygaluska – Hozzávalók:

3 dkg friss élesztő
4 dl tej
7 ek cukor
1 egész tojás
1 tojássárgája
60 dkg liszt
10 dkg margarin
1 csipet só
20 dkg darált dió
1 ek vaníliás cukor
1 citrom lereszelt héja
fél dl olaj

Aranygaluska – Elkészítés:

Az élesztőt 1 ek cukorral elkevert 1 dl langyos tejbe morzsoljuk és felfuttatjuk.
A felfutott élesztőhöz keverünk egy csipet sót, az egész tojást és a tojássárgáját, valamint a maradék 3 dl tejet.
Ezután hozzáadjuk a lisztet, 3 ek cukrot, 7 dkg olvasztott margarint.
Összedolgozva egy sűrűbb galuskatésztát kapunk.
Letakarva fél óráig langyos helyen kelesztjük.
A maradék margarinnal kikenjük a tepsit (kb. 20 x 30 cm-es).
Olajba mártogatott kanállal kisebb evőkanálnyi méretű galuskákat szaggatunk a tésztából és a tepsi aljára sorakoztatjuk. A tészta fele lazán rakva beteríti a tepsi felületét.
Kb. 15 dkg darált dióval, 3 ek cukorral egyenletesen megszórjuk és egy citrom héját ráreszeljük.
A maradék tésztából újabb galuskákat szaggatunk rá.
Ennek tetejére 5 dkg darált diót, 3 ek cukrot és 1 ek vaníliás cukrot szórunk. Mi kb. 1 ek cukrozatlan kakaóport is szoktunk rászórni.
Fél órát kelesztjük.
180 C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
További kelt tésztás recepteket és kelt tészta formázási ötleteket ide kattintva találsz!
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂
Aranygaluska


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük