Tényleg drognak számít a mák?

 

 

Nincs karácsony mákos bejgli és iskolai menza mákos tészta nélkül. Ezekre a hagyományos ételeinkre sokszor kikerekedett szemmel néznek külföldi ismerőseink, hogy csak így kínálgatjuk a bódító szereket, ráadásul a gyerekek is kétpofára eszik.

Kábítószernek számít a mák?

Igen is, meg nem is.

Az opiátot nem a mákból, hanem a főként nyers mákgubóból nyerik. Ebből 25 féle alkaloid állítható elő, amelyek között van narkotikum, fájdalomcsillapító, altató és köhögést csillapító anyag is.

De azért a mák sem mentes opiáttól, viszont hiába vágunk be egy rudat a nagyi bejglijből, ne várjunk tőle különösebb bódító hatást (viszont egy sürgős WC-re menést például igen…).

Ennek ellenére viszont, ha drogtesztet végeznek mákfogyasztás után, az azt mutatja, hogy az illető mákos tészta helyett valami egészen más csíkot tolt. Ugyanis ezek a tesztek már egyre érzékenyebbek, hogy több nappal a kábítószerezés után is ki lehessen mutatni a dolgot, a tesztből pedig nem derül ki, hogy ez egy „halvány kábszer” vagy egy „erős mákos nudli” volt. Van olyan ország, pl. Malajzia, ahol börtön jár bármilyen mennyiségű opiátért a vérben. De a sportolóknak sem tanácsos versenyek előtt bemákozni, hiszen a doppingteszt is kimutatja és egy aranyéremnél elég kínos lenne magyarázkodni, hogy de hát csak egy kis mákos gubát küldött anyukám…

Kabitoszer mak

Viszont a „mezei” emberek számára igenis tanácsos mákot enni. Miért?

Sok benne a rost, így segít, hogy ne legyen székrekedésünk. Méregteleníti a szervezetet, mivel tisztítja a beleket. Így segít a fogyásban vagy súlyunk megőrzésében.

Hosszú távú fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Jótékony hatással van a csontok egészségére, a szív és idegrendszer megfelelő működésére,

A mákból kivont mákolaj rákmegelőző hatású, segít egészségesen tartani a szívet, a csontritkulás megelőzésére is használják.

Egészben a szemek szappanokba, különböző olajokba téve bőrradírozó hatásúak.

 

A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol mákot és mákkal, mákból készült termékeket is beszerezhetsz.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂