Emiatt landol a leejtett vajas kenyér legtöbbször a megkent felén

 

 

Ha leejted a vajas kenyeret, szinte biztos, hogy azt a megkent felével lefelé fogod megtalálni a földön. Pedig, ha a sima fele lenne lefelé, akkor az 5 másodperces szabály alapján még simán megehetnéd (és mellesleg nem koszolná össze – annyira – a padlót sem).

És miért van ez így?

Nem, nem Murphy mester pécézett ki téged magának, hogy egy újabb törvényét igazolhassa.

Na jó, azért nem száz százalékos erre az esély, de jelentős. És végeztek is erre vonatkozóan vizsgálatokat.

Ian Stewart brit matematikus egy 1995-ös tanulmányában tanulmányában a valószínűségszámítás alapjaira hivatkozva cáfolta, hogy többször esne „pofára” a kenyér, a matematikai esélye 50-50 százalék. Ezt aztán gyakorlatban is ellenőrizték a BBC egyik műsorában: vajas kenyereket dobáltak a levegőbe és így nagyjából hozta is a fele-fele arányt a megkent és a száraz kenyérfél.

Na de! Ez nem reprodukálja a valós körülményeket, mert viszonylag ritkán esnek le a kenyerek úgy, hogy előtte a levegőbe hajítjuk őket. Általában az asztal széléről pottyannak alá. Így viszont Robert A. J. Matthews, a brit Királyi Csillagászati Társaság tagja bebizonyította, hogy tényleg nagyobb arányban a vajas oldal kerül alulra. A kutató ezért a hülye felfedezésekért járó Ignobel-díjat is megkapta 1995-ben (az Ignobel-díjjal jutalmazott ételekkel való kutatásokról ide kattintva olvashatsz).

Később más vizsgálat is igazolta Matthews megállapítását, Chris Smith, a Manchesteri Metropolitan Egyetem munkatársa 2013-as kísérletében megállapította, hogy 81 százalékos eséllyel ér földet a kenyér vajas fele.

De miért a megkent oldal?

Az asztalon jó esetben a megkent oldal van felfelé. Viszont, ha az asztal széléről esik le, ott már megdől valamelyest. Az asztal magasságából adódóan nagyjából félszer képes megfordulni a kenyér landolás előtt, ez pedig azt jelenti, hogy vajjal lefelé fog érkezni. Ennyi. Esélyünk sincs… 🙂 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂