Így segíts az ünnepek után megmaradt ételekkel

 

A felmérések szerint Magyarországon minden negyedik ember nélkülöz, ezzel szemben pedig évente 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk ki. A kukába került ételek mennyisége a karácsonyi és szilveszteri ünnepek után a legnagyobb.

Hogy az élelmiszer ne a szemetesbe, hanem jó helyre kerüljön, több lehetőségünk is van a cselekvésre.

Nézz szét a környéken

Egészen biztosan látsz a környékeden hajléktalan vagy rászoruló embert. Szólítsd meg, ajánld fel neki az ételt. Csomagolj mellé szalvétát és műanyag evőeszközt is.

Nappali melegedők

Ha több adag étel maradt, akkor elviheted egy nappali melegedőbe.

Ételmentő doboz

Több településen is található már ételmentő doboz, melybe be lehet tenni a megmaradt ételeket. Érdemes felcímkézni a csomagot aszerint, hogy mi van benne és mikor készült. Egy jó étvágyat felirattal kis mosolyt csalhatsz annak az arcára, aki megeszi.

Hagyd forgalmas helyen

Ahol sokan megfordulnak, például tömegközlekedési csomópont, aluljáró, ott hamar megtalálja valaki az otthagyott ételt – ekkor is írjuk rá, hogy mi van benne.

Ha nincs jobb megoldás

Ha nincs más, a legegyszerűbb, ha egy kuka mellé teszed az ételt egy jól lezárt dobozban. Természetesen itt is legyen rajta felirat, biztosan hamar lesz gazdája.

És – bár ezzel csak saját magadon segítesz – de a saját részre lefagyasztás sem elvetendő, lehet, hogy most azt mondod, egy életre elég volt a bejgliből vagy a töltött káposztából, de hidd el, pár hét múlva újra imádni fogod.

A cikk a Wolt ételkiszállító cég közleménye alapján készült.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂