Karácsonyi menü: elefántleves, macskaragu, kengurupörkölt

Karacsonyi menu

 

 

Nem, ez nem az én karácsonyi menüm, inkább maradok valami hagyományosabbnál. Bár erre abszolút nem mondhatjuk, hogy valami újhullámos bisztró kínálata, ugyanis 1870 karácsonyán, illetve környékén tűzte a menüjére néhány francia étterem.

1870-71 telén dúlt a háború Franciaország és Poroszország között. A németek taktikája az volt, hogy körülveszik Párizst és kiéheztetik az ott lakókat. Ez a taktika be is jött, mert hamarosan elfogyott a franciák élelmiszerkészlete. Ekkor kezdtek élelemként tekinteni a kóbor kutyákra és macskákra, de a galambok, patkányok és lovak is hasonló sorsra jutottak. 65000 lovat mészároltak le, köztük III. Napoleon kedvenc telivérjeit is. Elkezdtek a hentesek kifejezetten ezekre az állatokra specializálódni.

Karacsonyi menu

Majd a Jardin de Plantes állatkert lakói sem kerülhették el sorsukat, így alakulhatott ki akkoriban a bizarr menüsor. Csak néhány állatfajt kíméltek, pl. a majmokat, mert ők túlságosan hasonlítanak az emberekre és már kannibalizmusnak tűnt volna az elfogyasztásuk. De megúszták a háborút az oroszlánok, tigrisek, vizilovak és a párizsiak két kedvenc elefántja, Castor és Pollux is. 

Karacsonyi menu

A séfek ezekkel a furcsa menükkel próbáltak tiltakozni a háború ellen, melyek annyira abszurdak voltak, hogy egyfajta paródiának is tekinthetők.

Az étlapon szerepelt:

elefántleves

sült tevefalatok

kengurupörkölt

medvehús borsmártással

tűzdelt farkas

pirított patkány

szarvasgombás antilophús

szamárfej

macskaragu

Karacsonyi menu

Ekkorról maradt fent egy anekdota, miszerint egy ilyen menüt kínáló étteremben egy hölgy salátát akart rendelni, erre a következő választ kapta: „Asszonyom, ez egy étterem, nem pedig holmi mező!”

Végül 5 hónap múlva már a franciák nem tudták tartani magukat, január 18-án bejelentették a Német Császárság létrejöttét.

Magyarországon is előfordult hasonló a II. világháború vége felé, szintén az éhezés miatt. Az állatkertben található korábban 2500 fajból mindössze 14 maradt a háború végére, bár nagyon sok állat bombatámadás során pusztult el, illetve például a madarak elrepültek.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás: http://www.messynessychic.com/2015/12/10/that-christmas-when-parisians-ate-the-zoo/

http://24.hu/elet-stilus/2015/12/28/a-tel-amelyen-a-parizsiak-felfaltak-az-allatkertet/