Hogy kerül az uborka a karácsonyfára?

 

uborka karacsonyfadisz

 

Manapság már a legextrémebb formájú, legcsilivilibb külsejű karácsonyfadíszek közül válogathatunk, így akár meg sem kéne lepődnünk, hogy van uborka alakú is. De másokkal ellentétben ennek régi hagyománya, sőt külön neve is van: karácsonyi uborka.

A hagyomány értelmében a karácsonyfára egy darab uborkát akasztanak (mármint a Télapó akasztja fel, miután megette a neki szánt sütit és megitta a tejet), ami a zöld színe miatt viszonylag jól megbújik a tűlevelek között. Amikor a fához érkeznek a gyerekek, aki először megleli az ubit, az egy plusz ajándékot (általában édességet) kap vagy ő kapja elsőnek az ajándékát, illetve ő ajándékozhatott először.

A tradíciónak német gyökerei vannak, ott mégsem ismerik túl sokan. Viszont az USA egyes részein jobban elterjedt, a michigani Berrien Springsben karácsonyi uborka fesztivált is tartanak decemberben.

A legvalószínűbb az, hogy az 1840-es években a német üvegfúvók készítettek más egyéb gyümölcs formájú dísz mellett uborkát is, aminek meglepő sikere lett, így ráálltak a sorozatgyártásra is. Az 1890-es években pedig az amerikai kereskedők igyekeztek elterjeszteni az üvegdíszekkel dekorált karácsonyfa divatját, ekkor indult be a német üvegfúvók termékeinek importja.

Van egy ennél meseszerűbb történet is, miszerint John C. Lower közlegényt az amerikai polgárháború alatt bebörtönözték. Karácsonykor már nagyon éhezett és az őrhöz kezdett el könyörögni a csemegeuborkájáért. Megsajnálta és megosztotta vele, amit később életmentőnek nevezett az elítélt. Ennek emlékére helyezik az uborkát a fára.

Hogy melyik igaz, valószínűleg sosem fog kiderülni, de ez is egy plusz játék lehet a családi karácsonyozáskor, a gyerekek biztosan élveznék.

 

Olvasd el ezt is:

Karácsonyi menü: elefántleves, macskaragu, kengurupörkölt

Egy álom miatt töltik a karácsonyt a japánok gyorséttermekben

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

uborka karácsonyfadísz