Tejszínes spagetti carbonara
A spagetti carbonarát eddig szerintem meg sem kóstoltam. Valahogy olyan semmilyennek gondoltam és mindig inkább mást választottam helyette. Most viszont valamiért mégis kipróbáltam és kiderült, hogy jó nagyot tévedtem a „semmilyensége” terén. A fokhagyma és a parmezán olyan ízkombót ad, hogy alig bírtam abbahagyni az evését.
A spagetti carbonara eredete homályba vész, több változat is él, talán senki nem tudja, melyik az igazi.
Az egyik verzió szerint az étel a szénégetőktől származik, akik munka után a parázsló faszénen dobták össze.
Egy másik szerint a hozzáadott feketeborstól kapott füstös színt, amiről pedig a „szenes” nevet később.
De az is lehet, hogy a II. világháborúban amikor a szövetséges csapatok 1944-ben felszabadították Rómát, a jórészt tojásport és bacont ellátmányba kapó katonák ezt a helyiek tésztájával ették, így született meg a carbonara.
És persze ezzel együtt sokféle recept kering róla, az biztos, hogy az általam készített tejszínes változat nem az eredeti, mert ha figyelembe vesszük a történetéről szóló legendákat, akkor valószínűleg masszív, nem romlandó hozzávalókból készítették régen, így ebbe a tejszín nem férne bele. Viszont Martha Stwart, Nigella Lawson és Gordon Ramsey is tejszínes receptet (is) használ, így szerintem nekünk is jó lesz ez 🙂
Hozzávalók – Tejszínes spagetti carbonara:
40 dkg spagetti tészta
20 dkg füstölt szalonna/sonka
4 dl főzőtejszín
3 ek olívaolaj
2 dkg vaj
3 gerezd fokhagyma
2 db tojássárgája
só
bors
8 dkg reszelt parmezán sajt
plusz a tálaláshoz: még több parmezán
Elkészítés – Tejszínes spagetti carbonara:
A spagettit forró, sós vízben all dente, azaz harapható állagúra főzzük, leszűrjük.
Az olívaolajat egy nagy serpenyőben, közepes lángon felmelegítjük.
A szalonnát felcsíkozzuk.
A fokhagymát szétnyomjuk.
Az olívaolajon enyhén ropogósra sütjük a szalonnát.
A tojássárgákhoz hozzáadjuk a tejszínt, a reszelt sajtot, fokhagymát és sózzuk, borsozzuk.
A spagettit hozzákeverjük a szalonnához, rátesszük a vajat, ráöntjük a tejszínes keveréket, megkeverjük és egyet rottyantunk rajta.
Parmezánnal megszórva tálaljuk.
Tudod, hogy igazából nincs sok munka vele, de nem mentél le a boltba?
Lementél, de az egyik hozzávalót mégis elfelejtetted?
Mindent megvettél, meg is csináltad, be is csomagoltad másnapra, de a munkahelyen konstatáltad, hogy ezt bizony otthon felejtetted?
Egyszerűen csak ma baromira nincs kedved a konyhában tevékenykedni?
Akkor rendeld meg házhoz szállítva a Theo Papa oldaláról, ide kattintva!
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂
You must be logged in to post a comment.