Tejszínes spagetti carbonara

Spagetti carbonara

 

A spagetti carbonarát eddig szerintem meg sem kóstoltam. Valahogy olyan semmilyennek gondoltam és mindig inkább mást választottam helyette. Most viszont valamiért mégis kipróbáltam és kiderült, hogy jó nagyot tévedtem a „semmilyensége” terén. A fokhagyma és a parmezán olyan ízkombót ad, hogy alig bírtam abbahagyni az evését.

 

A spagetti carbonara eredete homályba vész, több változat is él, talán senki nem tudja, melyik az igazi.

Az egyik verzió szerint az étel a szénégetőktől származik, akik munka után a parázsló faszénen dobták össze.

Egy másik szerint a hozzáadott feketeborstól kapott füstös színt, amiről pedig a „szenes” nevet később.

De az is lehet, hogy a II. világháborúban amikor a szövetséges csapatok 1944-ben felszabadították Rómát, a jórészt tojásport és bacont ellátmányba kapó katonák ezt a helyiek tésztájával ették, így született meg a carbonara.

És persze ezzel együtt sokféle recept kering róla, az biztos, hogy az általam készített tejszínes változat nem az eredeti, mert ha figyelembe vesszük a történetéről szóló legendákat, akkor valószínűleg masszív, nem romlandó hozzávalókból készítették régen, így ebbe a tejszín nem férne bele. Viszont Martha Stwart, Nigella Lawson és Gordon Ramsey is tejszínes receptet (is) használ, így szerintem nekünk is jó lesz ez 🙂

 

Hozzávalók – Tejszínes spagetti carbonara:

40 dkg spagetti tészta

20 dkg füstölt szalonna/sonka

4 dl főzőtejszín

3 ek olívaolaj

2 dkg vaj

3 gerezd fokhagyma

2 db tojássárgája

bors

8 dkg reszelt parmezán sajt

plusz a tálaláshoz: még több parmezán

 

Elkészítés – Tejszínes spagetti carbonara:

A spagettit forró, sós vízben all dente, azaz harapható állagúra főzzük, leszűrjük.

Az olívaolajat egy nagy serpenyőben, közepes lángon felmelegítjük.

A szalonnát felcsíkozzuk.

A fokhagymát szétnyomjuk.

Az olívaolajon enyhén ropogósra sütjük a szalonnát.

A tojássárgákhoz hozzáadjuk a tejszínt, a reszelt sajtot, fokhagymát és sózzuk, borsozzuk.

A spagettit hozzákeverjük a szalonnához, rátesszük a vajat, ráöntjük a tejszínes keveréket, megkeverjük és egyet rottyantunk rajta.

Parmezánnal megszórva tálaljuk.

 

Tudod, hogy igazából nincs sok munka vele, de nem mentél le a boltba?

Lementél, de az egyik hozzávalót mégis elfelejtetted?

Mindent megvettél, meg is csináltad, be is csomagoltad másnapra, de a munkahelyen konstatáltad, hogy ezt bizony otthon felejtetted?

Egyszerűen csak ma baromira nincs kedved a konyhában tevékenykedni?

Akkor rendeld meg házhoz szállítva a Theo Papa oldaláról, ide kattintva! 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂

 

spagetti carbonara

Spagetti carbonara