Egy kekeckedő milliomosnak köszönhetjük a chipset

 

…vagy inkább a szakácsnak, akit felbosszantott…

1853. augusztus 24. Ez a chips „megszületésének” dátuma. Aznap betért a Saratoga Springs-i előkelő Moon’s Lake House étterembe Cornelius Vanderbilt. Hasábburgonyát rendelt, de túl vastagnak találta a hasábokat és többször is visszaküldte. Geroge Crumnak, a séfnek elege lett és olyan vékonyra felszeletelte neki a krumplit, hogy abba már a villát se lehessen beleszúrni. Kisütötte, szervírozta és legnagyobb meglepetésére a milliomos vendégnek ez már annyira bejött, hogy rendelt egy újabb adagot is belőle.

A sikerre való tekintettel külön fogásként fel is került az étlapra, amit hidegen és melegen is kínáltak, sőt, Saratoga Chips néven csomagolva is árulták és az egész országban elterjedt.

Mivel már akkor is ráfüggtek az emberek a chipsre, muszáj volt kitalálni valamit a gyártási folyamat gyorsítására, ezért az 1920-as évek elején Pennsylvaniában feltalálták a kézi hajtású krumplihámozó gépet, mellyel óránként 22 kiló krumplit lehetett megfosztani a héjától. 1929-ben pedig elindították az első burgonyaszirom sütőt.

1926-ban egy kisüzem tulajdonosa, Laura Scudder rájött, hogy ha viaszospapírba csomagolják a chipset, tovább megőrzi a frissességét és ízét.

Az elején még a sót kis tasakokban tették a krumpli mellé, majd a 40-es években kikísérletezték az egyenletes fűszerszórás tudományát, így ’54-ben a Tayto üzem piacra dobra az első ízesített termékeit, ezek sajtos-hagymás és ecetes-sós változatban készültek.

Érdekes módon a II. világháború hozta el hozzánk a chipset, ugyanis az amerikai katonáktól „lesték el” az európaiak a chipsevés szokását, de Magyarországra csak a 90-es években érkezett meg.

Na és mi köze az Opelnek a krumplisziromhoz?

Miután a világháborúban lebombázták az Opel autógyárát, egy új iparág felé kellett nyitniuk, élelmiszer-feldolgozással kezdtek el foglalkozni. Összefogott 1962-ben a családból Carlo, Heinz és Irmgard Opel és megalapították a Chio Chips GmbH-t, amit a nevük kezdőbetűinek összeolvasásából neveztek el.

 

 

Valami krumplisra vágysz, de mégsem chipsre? Nézz körül a krumplis receptjeim között!

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂