Mi a fene az a mukbang?

MUKBANG

 

Már egy ideje rászoktam arra, hogy főzés vagy mosogatás közben videókat nézek. Néha filmeket, bár ritkán, mert nem érek egyszerre a végükre, így inkább valamilyen rövidebb videókat. Ezek között vannak youtuberek is, akiket már csak azért is követek, mert bloggerként érdekel ez a rész is és nyilván jó pár vloggernél érdekes a tartalom is.

Na, így bukkantam néhány hónappal ezelőtt a mukbankgra is, ami egy teljesen ismeretlen kifejezés volt számomra. És mint kiderült, le vagyok maradva, a mukbang pár éve már létező dolog.

Szóval, voltak a főzős videók, most pedig itt vannak az evősek. Igen, jól látod, vannak, akik arról csinálnak videót, hogy esznek (soookat esznek) és ami megdöbbentőbb, vannak, akik ezeket nézik.

A mukbang Koreából ered. Úgy alakulhatott ki, hogy napjainkban egyre kevésbé jön össze, hogy együtt vacsorázzon a család, viszont az embereknek mégiscsak van igénye a közös étkezésre, így ezt virtuális keretek között oldják meg.

Én szeretek együtt kajálni másokkal, de csak akkor, ha nem jönnek a másik szájából mindenféle hangok, azaz csámcsogás, szürcsölés, böfögés, így valószínűleg a koreai videók nem lennének a kedvenceim 🙂 Igazából a magyarok sem lettek azok, mert néhányat megnéztem, ahol érdekelt a tartalom – mert közben (jó esetben) a videós beszél valamilyen (értelmes) témáról, aminek sokszor semmi köze nincs az evéshez. Így az az érzésem, hogy bakker, „ez” minek kajál közben, nekem nem is étvágygerjesztő, valamint a mondanivaló is szaggatottá válik.

De úgy tűnik, ezzel kisebbségben vagyok, mert Koreában a mukbang videók százezres nézettségek érnek el, így hétköznapi emberek is milliomosokká válhatnak azzal, hogy esznek és ezt megmutatják másoknak. Egy 2015-ös adat szerint például a dél-koreai Park Szu-jion (művésznevén: „The DiVa”) havonta átlagosan 9400 dollárt, azaz 2,6 millió forintot keres ezzel, nyilván azóta már sokkal többet lehet.

Úgy tűnik, itthon ezt még kevesen csinálják, szóval itt a piaci rés, neki lehet állni, tessék enni és sokat ezzel keresni! 🙂

Több mint egy órás videó, tele csámcsogással. Csak erős idegzetűeknek 😀 Másfél millióan már megnézték, ennyien nem tévedhetnek. Vagy mégis…?

 

https://m.youtube.com/watch?v=Z3oCKC72DMk

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook-oldalához, ne maradj le semmiről! 🙂