Az izlandi kenyeret gejzírben főzik

 

Nem elírás sem a gejzír, sem a főzés!

Izlandon 140 vulkán található a vulkanikus kráterek száma pedig 1000-nél is több, ezen kívül rengeteg hőforrással, gejzírrel is találkozhatunk.

A földben rejlő energiát használják a hagyományos rozskenyerük, a rúgbrauð sütésére is.

Körülbelül 30 centi mély gödröt ásnak a nedves, vulkanikus homokba, amibe berakják és betemetik a tésztával teli sütőedényt. Ezt körbeveszi a forró víz, így tulajdonképpen a kenyér nem is megsül, hanem gőzölődik, mindez elég hosszú idő, nagyjából egy nap alatt. Azt kell csak megjegyezniük, hogy hová temették a kenyeret, de a helyszín megjelölését általában egy kődarabbal megoldják.

Ez a kenyér nem hasonlít a mi fehér kenyerünkhöz, az állaga jóval keményebb, tömörebb és persze rozsból van, mert arrafelé örülnek, hogy az legalább megterem.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről! 🙂

 

 

Forrás: https://curiosity.com/topics/baking-bread-with-lava-in-iceland-curiosity/