Így vonult be a kefir a magyar filmtörténelembe

 

Rázva, nem keverve.

Én nem vagyok egy filmrajongó, nem vagyok tisztában az aktuálisan futó mozifilmekkel, színészekkel. Moziban is rég jártam, félek, hogy elalszom 🙂 Nem feltétlenül azért, mert nem jó a film, bár nekem nem jön be a modern filmek „túlgondoltsága”, az igaz történetek az én világom. Vagy akkor már legyen valami nagyon idióta vígjáték.

Valahol a kettő között van, de valami zseniálisan megalkotva az Egészséges erotika. Mivel fekete-fehér film, sokan, köztük én is azt hittük, hogy valami nagyon régi felvétel, de valójában 1985-ben forgatták és 1986-ban mutatták be.

Tímár Péter volt a rendezője, forgatókönyvírója, vágója, de még a zenéjét is ő hozta össze, ez volt az első játékfilmje.

A cselekmény szerint a vidéki „ladagyárban” fásult munkásnők gyártják az eladhatatlan gyümölcsösládákat.  A gyár vezetője, az egy szem férfi dolgozó, legfőbb napi tevékenysége, hogy tekintélye romjait próbálja megőrizni az asszonyok előtt. Amikor új tűzoltó érkezik a gyárhoz, akkor együtt kitalálják, hogy női öltözőbe rejtett kamerát szerelnek fel, aminek a felvételeit aztán vendégeikkel is megosztják, így hirtelen felledül az érdeklődés a „ladák” iránt…

A filmet nézve feltűnik, hogy nagyon esetlenül mozognak a színészek egyes jeleneteknél. Ez azért van, mert fordítva vették fel a jeleneteket, tehát hátrafelé mentek pl. az emberek, majd ellenkező irányban játszották le. Akkoriban nem tudták rögtön visszanézni a jeleneteket, csak másnap, amikor mindenki összegyűlt és hatalmasakat röhögtek magukon, a színészeket kifejezetten inspirálta a feladat – de előre nem tudták, hogy így kell majd játszaniuk.

A szövege is mondjuk úgy, nem hétköznapi. Tímár Péter megírta a dialógusokat, majd elkezdett belőle szavakat kihúzni, nem szokásos rövidítéseket használni, ezért ilyen groteszkek, hiányosak a mondatok.

A kukkoláskori kefirrázás nem is lett volna a filmben. A rendezőasszisztens a reggeli stábmegbeszéléseken mindig kefirt evett és előtte alaposan felrázta. Ez Tímárt zavarta és kérte, hogy ezután megbeszélés előtt rázza fel. Erre azt válaszolta, hogy most viccelsz? És rázta tovább. Akkor villant be neki, hogy ez tényleg vicces.

A film a Filmgyár hivatalos vetítésén enyhén szólva nem aratott sikert, azt mondták rá, hogy ez nem „ember általi emberábrázolás” és hogy ezt a förmedvényt nem lehet kiengedni. Viszont a Filmszemlén el kellett számolni a legyártott filmekkel, így ezt is muszáj volt lejátszani. Ott viszont siker lett, a legjobb film első film díjat és a kritikusok díját is megkapta.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre,  ne maradj le semmiről! 🙂

 

Forrás:

Wikipedia

Index