Te tényleg hitelt ajándékozol a családodnak karácsonyra?

 

hitel karacsonyra

 

Ahogy jön a karácsony, egyre több gyorsan felvehető és „nagyon kedvezményes” feltételű hitel reklámja bukkan fel. Nem véletlenül, évről évre az szerepel az elemzésekben, hogy egyre több hitelt vesznek fel a karácsonyi időszakban.

Volt a La Fontaine mese a tücsökről és a hangyáról, ismerős? Én abszolút hangya vagyok, gyűjtögetek és kevesebbet költök, mint amennyit lehetőségem lenne. Megveszem, ami kell, de vannak, amik után tulajdonképpen félig vágyakozom, félig nem. Megvehetném, de az én értékrendem szerint nem ér annyi pénzt. Vagy nem is kell annyira.

A tücsköket nem értem meg. Vannak olyan helyzetek, amikor kicsúszik a kezünkből a kontroll, ezt most ne keverjük bele. De amikor tudatosan lesz@rja valaki, hogy mennyiből gazdálkodhat, luxuscikkeket vásárol, amíg van pénz, majd a hónap végén remeg, hogy másnap végre megjöjjön a fizetése, na, ez a fajta (nem)gondolkodás abszolút távol áll tőlem.

Te tényleg hitelt ajándékozol a családodnak?

Ha neked 20.000 forintod van karácsonyi ajándékra, akkor miért fordul meg a fejedben, hogy 200.000-et költesz? Ha egész évben erre a célra csak a tizedét sikerült összespórolni, akkor a többi 180.000-hez – meg persze pluszban a kamatok, kezelési költség stb. – mit gondolsz, mennyi idő kell? És mi lesz majd jövő karácsonykor? Meg előtte még szülinapkor, névnapkor, évfordulókor, ballagáskor, nőnapkor stb-stb?

És biztos, hogy több tízezer forintot kell költeni egy-egy személyre? Azt hiszem, a gyerekek is megértik előbb-utóbb, hogy mindenre nincs pénz, de ha lenne, akkor sem feltétlenül kaphatnak meg mindent (és ez nem azt jelenti, hogy bármiben hiányt kellene szenvedniük).

Az olyan jó ajándék a gyereknek, ha közben a szülei eladósodnak? Mert a karácsony az szent? Nem, szerintem az anyagi biztonság „szentebb”…

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook odalához, ne maradj le semmiről! 🙂